Ce putem înțelege din lipsa banilor pentru creșterea pensiilor

Via: rfi.ro

Desigur, este doar o declarație politică. În realitate, nu s-a clarificat nimic. O limpezire a situației ar trebui să se bazeze pe date concrete referitoare la creșterea încasărilor din contribuțiile de asigurări sociale, care pot veni la buget doar din două surse sustenabile: din creșterea salariilor și din creșterea numărului locurilor de muncă.

Are guvernul prognoze care arată că anul viitor creșterile de pe piața muncii vor aduce mai mult cu 55 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale? Evident, nu. În locul unor cifre concrete premierul vorbește despre combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor bugetare. Pentru economiști această abordare este îngrijorătoare pentru că folosește un principiu vechi de când lumea, mizează pe venituri incerte pentru a angaja cheltuieli sigure.

Exact așa stau lucrurile în acest moment, iar bugetul de stat pe anul viitor este sub un mare semn de întrebare. O altă știre de ieri arată că salariile funcționarilor din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea vamală au crescut deja cu 23%, probabil ca urmare a protestelor din vară. De asemenea, anul viitor vor crește salariile din învățământ, tot ca urmare a grevei din acest an. La toate aceste creșteri de cheltuieli se adaugă banii necesari pentru creșterea pensiilor și recalcularea lor și probabil multe altele promisiuni pe care acum nu le vedem.

În schimb, o altă știre consemnează declarația șefului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care spune că instituția a solicitat 4,2 miliarde de lei prin Fondul de rezervă al Guvernului și a primit numai 1,7 miliarde de lei. Andrei Baciu, șeful Casei de Sănătate a completat că banii se vor aloca în primul rând pentru salarii și ce mai rămâne vor fi folosiți în procente egale pentru asistența medicală.

Cu adevărat extraordinar a fost să vedem atitudinea ministrului muncii, doamna Simona Bucura-Oprescu în cazul surselor necesare creșterii pensiilor. Într-un interviu acordat publicației Hotnews doamna ministru spune că este important ca guvernul să se mobilizeze și să găsească resursele necesare pentru susținerea acestei noi legi. Și apoi, aruncă, la fel ca premierul, responsabilitatea către Ministerul Finanțelor care va avea o colectare mai bună a veniturilor bugetare și va reduce evaziunea. Este greu de spus dacă vorbim de infantilism sau doar de populism, dar Simona Bucura-Oprescu seamănă cu un copil răsfățat care bate cu piciorul în podea și le cere părinților să îi cumpere o bicicletă. Chiar dacă părinții i-au spus de zeci de ori până atunci că deocamdată nu au bani pentru a-i cumpăra cadoul dorit.

De fapt, toată lumea știe unde se vor găsi banii pentru creșterea pensiilor. Anul viitor, din împrumuturi interne și externe, iar în anul 2025, din creșterea unor taxe și impozite.

O altă știre de ieri arată că noul program economic al guvernului slovac al premierului Robert Fico include impunerea unei taxe speciale pe profiturile băncilor, pe profiturile excesive ale unor companii din câteva sectoare economice, impozitarea bunurilor imobiliare, creșterea accizelor la produsele de tutun și alcool, precum și o taxă pentru băuturile dulci. Banii în plus colectați la buget vor fi alocați pentru a plăti, începând de anul viitor, a 13-a pensie și pentru reducerea deficitului bugetar.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns