Ce se va întâmpla cu prețurile locuințelor în acest an? Clujenii sunt cei mai lenți când vine vorba de vânzarea...

Via: hotnews.ro

​După un 2023 dezamăgitor, în care mulți dezvoltatori au încetinit lucrările pe fondul dobânzilor mari și a inflației ridicate, optimismul acestora a revenit în 2024. Băncile au acordat în primele două luni din acest an aproape 7 miliarde de lei credite ipotecare (mai mult decât dublu față de aceeași perioadă din 2023). Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns, în primul trimestru din 2024, la circa 66.000 de euro, iar rata medie plătită la bancă a fost de circa 400 de euro. Un avans de 15% ar indica teoretic un preț de achiziție de circa 77.600 de euro, dar mulți dintre cei care apelează la finanțare aleg să vină cu un aport propriu mai consistent, valoarea reală medie a tranzacției fiind în consecință mai mare.

Imagine ilustrativă din BucureștiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Din estimările discutate la Forumul Imobiliare.ro de la Palatul Parlamentului, prețul mediu al proprietăților cumpărate prin credit se apropie, de fapt, de 83.000 de euro în marile orașe.

Sunt prețurile supraevaluate sau mai e loc de creștere? Depinde pe cine întrebi

„Prețurile nu au cum să scadă. Cine spune că poate construi cu mai puțin de 750 de euro/m.p, să-mi arate și mie cum face!”, a explicat vineri reprezentantul unui dezvoltator, deși istoria recentă ne-a arătat că uneori putem vedea și scăderi de preșuri. Doamna în cauză vorbea de costurile mari cu materialele, de costurile cu utilitățile și de dorințs de a avea finisaje de calitate. „750 de euro/mp, fără să iau în calcul valoarea terenului. Am văzut recent o ofertă în Cotroceni de teren cu 5000 de euro/mp. Care, transpus în costul de construcție, adaugă și el la valoarea finală a prețului /mp util”, explica doamna.

Dealtfel, într-un sondaj transmis tot vineri de cei mai titrați analiști financiari bancari din România, deținători ai titlului CFA (hartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute USA), aproape 60% dintre ei consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate.

„În cercul apropiat, am persoane educate financiar care, deși au o nevoie de locuire și își permit o achiziție, amână trecerea la acțiune așteptând scăderea prețurilor. Au fost perioade când și noi am fi mizat pe scădere – în special între vara lui 2022 și prima parte a lui 2023, sub influența creșterii dobânzilor și inflației record). Dar ei amână din 2018, sub efectul îndrumărilor singurului influencer financiar producător al unei emisiuni de educație financiară la un post TV de știri. Wishful thinking!!, spune Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro.

Cum vor evolua dobânzile și, prin urmare, ratele la bănci?

Revenirea apetitului românilor pentru împrumuturi a început să se facă simțită încă de la finele lui 2023 când, în ultimele trei luni, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat comparativ cu perioada similară din 2022 și a ajuns la 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro), conform datelor BNR.

Condițiile mai bune de la nivelul pieței i-au încurajat pe mulți nu doar să facă pasul către o achiziție, ci și să apeleze la refinanțări.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns