Cehia clasează dosarul exploziilor de la două depozite de muniţii, în care au fost implicaţi spioni ruşi. „Rusia a refuzat...

Via: hotnews.ro

Poliţia cehă a anunţat luni clasarea dosarului privind exploziile survenite în 2014 la două depozite de muniţii şi în care au fost implicaţi spioni ruşi, motivându-şi decizia prin refuzul Moscovei de a coopera în anchetă, transmit agențiile France Presse și Agerpres.

Ancheta asupra exploziilor de la depozitele de muniţii din VrbeticeFoto: Deml Ondřej / ČTK / Profimedia

Exploziile, survenite în apropierea satului Vrbetice, în estul Republicii Cehe, au ucis doi angajaţi şi au provocat pagube semnificative.

„Poliţia consideră că există dovezi conform cărora exploziile celor două depozite de la Vrbetice au fost provocate de ofiţeri ai serviciului militar rus de informaţii” GRU, iar obiectivul acestei acţiuni a fost de „a împiedica livrarea de arme şi muniţii în zonele unde armata rusă îşi desfăşura operaţiunile”, a precizat poliţia cehă.

Suspecții, aceiaşi ca în cazul otrăvirii lui Skripal

Exploziile s-au produs la câteva luni după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în anul 2014.

Potrivit serviciilor de informaţii cehe, agenţii ruşi autori ai sabotajului asupra acelor depozite de muniţii sunt aceiaşi cu cei suspectaţi de otrăvirea agentului dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia în Marea Britanie în 2018.

Poliţia cehă consideră că exploziile de la Vrbetice „fac parte din operaţiunile de diversiune pe termen lung desfăşurate de serviciile de informaţii militare ruse pe teritoriul UE şi al Ucrainei”.

În cele din urmă, dosarul a fost clasat întrucât Rusia a refuzat să coopereze, în timp ce suspecţii se află în siguranţă pe teritoriul rus, a precizat poliţia. După sabotajul asupra celor două depozite de muniţii, Cehia şi Rusia şi-au expulzat reciproc zeci de diplomaţi.

În perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, Cehia a oferit Ucrainei un ajutor militar şi umanitar substanţial.

Citește și:

Cehia: Unul dintre agenții ruși implicați în tentativa de asasinare a lui Skripal a folosit un pașaport moldovenesc cu numele Nicolai PopaR. Moldova: Pașaportul pe numele „Nicolai Popa” folosit de un spion rus este falsCe invitat a avut generalul rus care conduce unitatea GRU ce se ocupă cu destabilizarea Republicii Moldova: ”Turistul” care l-a otrăvit pe SkripalUnul dintre atacatorii din Salisbury este de fapt ofițer GRU, antrenat la o unitate de elită Spetsnaz. Povestea colonelului Chepiga, cel care a primit din mâna lui Putin titlul de Erou al Federației Ruse

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns