China: Departe de casă și cu buzunarele goale, de Anul Nou Lunar … (reportaj RFI)

Via: rfi.ro

În Majuqiao, în sud-estul capitalei chineze, micile camionete care îi duc pe zilieri la locul de muncă sunt din ce în ce mai rare în ajunul sărbătorilor de primăvară. Este sezonul de odihnă pentru muncitorii migranți, dar asta nu-l împiedică pe domnul Wang, în geaca sa militară groasă matlasată, să înfrunte vântul rece timp de câteva ore, pentru a aștepta ocazia unui loc de muncă, oricare ar fi.

,,Lucrez la structuri de oțel. Anul acesta, este greu să găsești de lucru în Beijing și mulți dintre frații mei au plecat deja în vacanță. Nu mai există șantiere de construcții. În mod normal, câștig în jur de 40 de euro pe zi. Dar nu prea este de lucru în acest moment”, spune el.

”Vremuri grele”

Poreclit ,,Strada muncii”, marele bulevard, situat nu departe de intersecția cu a șasea șosea de centură, a devenit o piață a forței de muncă cu program foarte redus. Câțiva oameni și-au scris numărul de telefon direct pe trotuar în speranța că vor fi sunați… Grupuri de muncitori poartă casca de protecție, alții sculele în mână, iar un tâmplar are o brățară cu bile mari din lemn de brad.

,,Lucrez pe schele ca tâmplar și zugrav. Dacă ești specializat, e mult de lucru, pentru că ceilalți s-au întors în provincie. Salariul este între 280 și 360 de yuani pe zi”, explică el.

Adică între 37 și 47 de euro pe zi – ceva mai mult decât oferă una dintre numeroasele agenții de muncă temporară care împânzesc bulevardul. ,,Vremurile sunt grele”, ne spune reprezentanta agenției. ,,În prezent, recrutăm în principal agenți de securitate, dar și muncitori calificați”, spune doamna Chen. ,,Dar este deja ajunul Anului Nou Lunar în nord și urmează să înceapă sărbătorile. Așa că este greu să găsim oameni. În același timp, piața imobiliară este de domeniul trecutului. Nu mai este de lucru pe șantierele de construcții! Sunt în principal companii de comerț electronic care ne solicită. Caută șoferi pentru livrări!”

O criză imobiliară devastatoare

Criza imobiliară a avut un impact devastator la nivelul pieței muncii. Reportajul intitulat ,,Munca așa de 30 de ani” a fost cenzurat imediat după publicarea sa pe platforma Netease, pe 9 ianuarie a.c. Grupul de jurnaliști anonimi care l-a realizat a intervievat lucrători migranți din Zhengzhou, în provincia centrală Henan. Cu toții vorbesc despre greutățile pe care le au de când lucrările în construcții practic s-au oprit.

Potrivit Biroului Național de Statistică, China avea aproape 296 de milioane de muncitori migranți în 2022, dintre care 17,7% în construcții. Acest lucru înseamnă că 52 de milioane dintre ei se bazau pe acest sector pentru a-și întreține familiile, notează China Digital Times.

Unii au fost nevoiți să se recalifice, explică dl Guo. Acest frizer își tunde clienții pentru mai puțin de doi euro pe trotuarul din cartier de mai bine de 30 de ani. ,,Oamenii au plecat pentru Anul Nou, dar oricum sunt mai puțini oameni”, spune el. ,,Înainte, puteam câștiga câteva sute de yuani într-o zi. Astăzi, este dificil să câștigi chiar și 100 de yuani.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns