China lansează peste câteva zile o misiune spațială prin care vrea să aducă mostre de rocă de pe fața nevăzută...

Via: hotnews.ro

​China va lansa în primele zile din luna mai una dintre cele mai importante misiuni spațiale din istoria sa: Chang’e-6, care-și propune să aducă, în premieră, mostre de rocă și sol de pe fața nevăzută a Lunii. În anii următori misiunile vor deveni și mai complicate, scopul fiind de a duce și „taikonauți” pe Lună, până în 2030.

Sonda Chang’e-6 și racheta Long March-5 Y8Foto: Liu Fang / Xinhua News / Profimedia

Misiunea Chang’e-6 ar trebui să fie lansată în această săptămână și va dura 53 de zile. Va fi complicată, pentru că scopul este de a aduce pe Terra materiale de pe fața ascunsă a Lunii, iar dificultățile sunt numeroase. Sonda își propune să colecteze 2 kg de mostre selenare.

În pregătirea acestei misiuni, China a lansat în martie și un satelit de retransmisie a semnalelor. Queqiao-2 va orbita în jurul Lunii şi va retransmite semnale către şi de la misiunea Chang’e-6.

Acest satelit va fi utilizat și pentru misiunile Chang’e-7 și 8, programate pentru 2026 și 2028 – misiuni care-și propun începerea explorării polului sud lunar, în căutare de apă înghețată.

China a adus în 2020 pe Terra mostre de pe partea vizibilă a Lunii, dovedind că tehnologia sa este viabilă. Cantitatea a fost importantă: 1,73 kg.

Polul sud Lunar este considerat ca fiind o zonă esențială pentru viitoarele explorări, în ideea de a stabili un avanpost locuit pe Lună, fiindcă gheața polară ar putea susține funcționarea viitoarelor baze spațiale, fără a mai fi nevoie ca resurse extrem de scumpe să fie aduse de pe Terra.

Cum este fața ascunsă a Lunii

Această față ascunsă este foarte diferită de cea care este vizibilă. Fața pe care o vedem este compusă din câmpii întinse formate din lavă răcită, numite „maria” (din latinescul pentru mări). Fața îndepărtată este plină de cratere, fiindcă a fost lovită de asteroizi.

Lipsa activității vulcanice pe fața ascunsă a Lunii înseamnă că acolo sunt mai multe cratere ce nu au fost acum mult timp acoperite de scurgeri de lavă, păstrând materiale de la primele etape de formare a Lunii.

O sondă chineză, Chang’e 4, a aselenizat acolo, în 2019.

A fost o lovitură de imagine pentru China, țară care a vrut să arate că programul său spațial a ajuns să fie unul de clasă mondială, reușita fiind una importantă din punct de vedere tehnic, dar și simbolic. Rover-ul Yutu 2 a trimis informații despre solul din acel crater, după ce a folosit un radar care făcea investigații ale solului.

Multe fotografii a trimis în ultimii ani și Lunar Reconnaissance Orbiter, de la NASA.

De ce are Luna o față ascunsă

De ce nu vedem toată suprafața Lunii de pe Terra? Luna prezintă întotdeauna aceeași față spre Pământ și asta înseamnă că o parte a Lunii rămâne întotdeauna ascunsă de ochii noștri. Dar ar fi o greșeală să numim acea față ca fiind „întunecată” („dark side of the moon”, după cum suna titlul unui celebru album Pink Floyd).

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns