Citiți continuarea
Climatologul spune că infrastructura noastră trebuie adaptată pentru a absorbi cantități foarte mari de apă în sezonul ploios. Pe lângă redimensionarea canalizărilor, orașele trebuie să aibă sisteme de colectare a acestei de ape de ploaie care poate fi folosită la răcorirea naturală pe caz de caniculă.
{{ scope.legend }} © {{ scope.credits }}
i
{{ scope.legend }}
© {{ scope.credits }}
Roxana Bojariu: E vorba de un anotimp care facilitează dezvoltarea unor astfel de sisteme de joasă presiune, cicloni, cicloni extratropicali, însă pe fondul acesta al încălzirii globale, nu doar în Spania, ați văzut că și în alte părți ale lumii, avem o creștere a intensității fenomenelor extreme, inclusiv a acestor sisteme de joasă, presiune (cicloni, n.r.) În mod specific, am avut de a face cu un aer mai rece care a pătruns peste apele mult mai calde ale Mării Mediterane, mai caldă decât în mod obișnuit cu câteva grade. Sistemul de joasă presiune s-a tot învârtit pe aceeași zonă, de unde și impactul mult mai mare în estul și sudul Spaniei. Vorbim de o zonă care la începutul anului trecea printr-o secetă foarte puternică și vedem cum avem acum aceste inundații fără precedent. Subliniez, e vorba de un anotimp în care ciclonii sunt mai frecvenți, inclusiv în Spania, dar intensitatea este foarte mare.
Ciclonul din Spania, la fel ca cel din Galați, dar alimentat mai mult de Mediterană
Reporter: Dar nu făceau morți…
Roxana Bojariu: Exact. Deci intensitatea este foarte mare și să știți că ceea ce s-a întâmplat acum în Spania, păstrând proporțiile, seamănă cu ce am avut și noi la Galați. Numai că diferența este că noi am avut acest ciclon alimentat de Marea Neagră. Aici (în Spania, n.r.) e alimentat de Mediterana, o sursă mult mai bogată de vapori de apă, dar evident, peste tot în lume, în România, în Spania și în alte părți, intensitatea precipitațiilor crește pe fondul încălzirii globale. Dar și alte fenomene extreme își modifică statisticile pentru că în sistemul climatic avem o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă și lucrul acesta se vede nu doar într-o încălzire graduală. Se vede și în manifestările acestea severe ale unor tipuri de vreme altfel normale pentru locul și timpul din an când se produc.
Reporter: Am înțeles că au fost cantități de apă extrem de mari.
Roxana Bojariu: Exact vorbim în unele locuri de cantități ce au căzut într-o zi cât ar fi fost normal să cadă într-o lună și tocmai această creștere a intensității precipitațiilor este clar legată de schimbarea climatică, suprafețele mai calde ale mărilor și oceanelor înseamnă o intensificare a evaporării. O cantitate mai mare de vapori de apă se evaporă și, pe de altă parte și o atmosferă mai caldă, conform legilor fizicii, poate să conțină o cantitate mai mare de vapori de apă și determină, evident, în funcție și de factorii locali, aceste inundații, uneori și alunecări de teren cu impact mult mai mare.