„Civil War”, filmul în care apare și numele Ceaușescu, însă motivul pentru care ne trezește la realitate este altul

Via: hotnews.ro

​„Civil War”, filmul lui Alex Garland despre o Americă sfâșiată de război civil, nu are cum să te lase nepăsător, pentru că face prea des trimitere la ce se întâmplă lângă noi și, mai ales, la cât de distrugătoare poate fi polarizarea societății. O cronică de film de Gabriel Bejan.

Filmul „Civil War”Foto: A24 – DNA Films – IPR.VC / Christophel Collection / Profimedia

Atenție, articolul conține spoilere! Nu doar despre film, ci și despre lumea reală.

Într-o societate globală tot mai radicalizată și furioasă, cu un război în Europa, unul în Orientul Apropiat și cu un Trump lansat din nou către Casa Albă, ficțiunea regizorului britanic pe care-l cunoaștem din 1996, datorită cărții-cult „The Beach”, te sperie și, inevitabil, te întrebi: „Oare se poate întâmpla așa ceva în realitate?”. Deja se întâmplă.

Drumul spre război

„Civil War” este o distopie în care personajele principale sunt patru jurnaliști ce trebuie să facă un drum de 857 de mile (1379 kilometri) până la Washington DC pentru a-i lua interviu unui președinte aflat la al treilea mandat.

Totul se întâmplă pe fundalul unui război civil sângeros care se desfășoară în America, între așa-numitele „Forțe Occidentale” din Texas și California și armata SUA.

Garland nu oferă foarte multe detalii despre cauzele războiului civil, dar spectatorii sunt invitați să apeleze la imaginație. Există suficiente indicii, pe care fiecare dintre noi le interpretează cum vrea.

Cum e când desființezi FBI

De pildă, când în film ni se spune că linia frontului este la Charlottesville, eu m-am gândit automat la evenimentele care au avut loc în acest oraș din Virginia în 2017. Sub pretextul demolării statuii generalului confederat Robert E. Lee, naționaliștii albi au organizat un marș unde s-a scandat, printre altele, cu torțele în mână, „evreii nu ne vor înlocui”.

În confruntările violente dintre „white supremacists” și contraprotestatari au murit și trei oameni, dar Donald Trump, care era atunci președinte, a încercat să minimalizeze tragedia afirmând că „sunt oameni buni de ambele părți”.

Un alt moment este cel în care jurnaliștii din ficțiunea lui Alex Garland își pregătesc întrebările pentru președintele pe care urmau să-l intervieveze, iar una dintre acestea este: „De ce ați desființat FBI-ul?”. Trump, cel din actualitate, se află în conflict cu biroul federal după ce a fost anchetat pentru implicarea Rusiei în campania sa electorală din 2016.

Un fel de „Apocalypse Now” dar pe tărâm american

Drumul reporterilor către Washington DC este unul dur, plin de cadavre, cu rebeli înarmați și repede vărsători de sânge și prizonieri torturați și atârnați de mâini.

Poate fi o sugestie subtilă la clasicul „Apocalypse Now”, a lui Francis Ford Coppola. De data aceasta, călătorii nu trec prin mijlocul războiului din Vietnam, ci prin America zilelor noastre, iar misiunea lor nu este să ucidă un colonel care a luat-o razna (Kurtz), ci să-i ia un interviu președintelui.

În „Civil War”, reporterii participă, într-un mod oarecum neverosimil, la schimburile de focuri care au loc între cele două armate.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns