Contracepția gratuită, fără fonduri și în 2024. “Ministerul Sănătății nu discută cu noi, iar cel al Familiei ne-a transmis că...

Via: rfi.ro

“Am cerut un milion de euro pentru a restarta finanțarea contracepției pentru 2,5% dintre femeile și fetele din România, adică pentru cele mai vulnerabile. Ministerului Sănătății nu dsscută cu noi, în timp ce Ministerul Familiei ne-a transmis că nu finanțează contracepția, pentru că se focusează pe creșterea natalității. Totuși, suntem de acord că nu vrem creșterea natalității pe spatele fetelor, în condițiile în care România are cea mai mare rată de naștere la minore din Uniunea Europeană la grupa de vârstă 10-14 ani”, explică la RFI, Adriana Radu, președinta Asociației SEXUL vs BARZA.

Adriana Radu, președinta Asociației SEXUL vs BARZA.

ONGul Sexul vs Barza a tras, din nou, un semnal de alarmă alături de Asociația Moașelor Independente, Centrul FILIA, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociația E-Romnja și Asociația de Planificare Familială și Sănătatea Reproducerii din România cu privire la faptul că Ministerul Sănătății a ratat să asigure și anul acesta acces gratuit și universal la metode de contracepție, contracepție de urgență și protecție,.

ONG-urile solicită din nou alocarea acestor fonduri, de 10.000.000 de lei conform Strategiei Naționale de Sănătate, și spun că banii mai pot fi alocați pentru anul în curs în cadrul rectificării bugetare sau din Fondul de Rezervă Bugetară.

Organizațiile societății civile care luptă pentru drepturile sexuale și reproductive în România afirmă totodată că au transmis mai multe solicitări anul trecut către Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Guvern și către alte instituții cu atribuții în domeniu în cadrul cărora au subliniat importanța și necesitatea asigurării de urgență a fondurilor pentru măsurile care protejează fetele și tinerii din România de sarcini nedorite și infecții cu transmitere sexuală, însă, în final, Guvernul nu a alocat fondurile respective în Bugetul din 2024, în condițiile în care, potrivit reprezentanților organizațiilor societății civile, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor respective, care au participat sau organizat întâlniri pe tema sănătății reproductive, au propus asigurarea accesului gratuit la contraceptive și metode de protecție ca măsuri pentru îmbunătățirea sănătății fetelor și femeilor.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns