Controalele ANAF la persoanele fizice au crescut cu 80%| Astfel de verificări nu duc la scăderea evaziunii fiscale (Interviu)

Via: rfi.ro

ANAF a decis să faca uz de legislatia existentă pentru a verifica conformarea volunatră a persoanelor fizice și a vedea în ce măsură aceștia își plătesc taxele. Asta nu inseamna că astfel de controale vor duce în mod automat la scaderea evaziunii fiscale sau la cresterea gradului de colectare a veniturilor statului a spus la RFI, consultantul financiar Dan Schwartz.

Reporter: Ce înseamnă că a crescut atât de mult numărul persoanelor fizice verificate? S-a redus evaziunea fiscală?

Dan Schwartz: ANAF a decis să facă uz de legislația existentă pentru a verifica conformarea voluntară a contribuabililor persoane fizice din România și de a verifica în ce măsură aceștia își plătesc taxele în conformitate cu legea. Asta nu înseamnă că astfel de controale vor duce în mod automat la scăderea evaziunii fiscale sau la creșterea gradului de colectare a venitului statului. Totul depinde, pe de o parte, de atitudinea pe care inspectorii ANAF o au față de contribuabili, iar pe de altă parte, de disponibilitatea contribuabililor de a se conforma în urma unor controale, fără a contesta ceea ce ANAF a identificat în urma controalelor. Nu se poate spune acum dacă ceea ce face ANAF va duce la creșterea reală a veniturilor bugetului statului sau generează probleme contribuabililor și statutului fiindcă dacă ceea ce face ANAF nu este 100% conform cu legea, cu siguranță vor exista dispute care vor fi soluționate doar de către instanțele de judecată.

Rep: Care sunt persoanele fizice controlate de fisc? Pentru persoanele angajate cu contract de muncă, categoric, angajatorul trebuie să plătească contribuțiile.

Dan Schwartz: Exact, sunt rețineri la sursă pe impozitul pe venit, din salarii, pentru contribuții sociale. Aici controlul se face la nivelul angajatorului, nu la nivelul persoanelor fizice. Controalele la nivelul persoanelor fizice se fac din punct de vedere al celorlalte impozite care sunt aferente veniturilor personale, impozit pe dividende, impozit pe drepturi de autor, impozitul plătit de pfa-uri. Mai există o categorie de contribuabili care obțin venituri, dar nu au niciun fel de declarații făcute și nu prea plătesc niciun fel de impozit. Nu știu dacă ANAF a controlat și astfel de persoane și dacă aceste persoane sunt incluse în statisticile despre care vorbeam la începutul discuției noastre.

Rep: În același timp, ANAF publică acea listă a rușinii în care se găsesc foarte multe companii de stat, de exemplu.

Dan Schwartz: Din punctul meu de vedere acea listă a rușinii nu folosește la mare lucru, din contră, este la limita legalității. Informația fiscală este confidențială conform legii românești. Chiar dacă nu a făcut publice cifre, ci doar nume de companii, din punctul meu de vedere această listă încalcă într-o oarecare măsură secretul fiscal. Marile companii generatoare de evaziune fiscală nu apar pe listele ANAF. Pe lista ANAF apare exact numele companiilor care au declarat impozite și taxe, dar din diverse motive, nu le-au plătit. Dintre aceste companii marea majoritate sunt companii de stat. Ele reprezintă una din principalele cauze din care bugetul României este dezechilibrat. Aceste companii, prin necolectarea impozitelor și taxelor de către ANAF de la ele, sunt, de fapt, subvenționate de stat, pe de o parte.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns