„Crede și nu cerceta!”, sau cum se luptă din greu știința și credința

Via: hotnews.ro

Formula „Crede și nu cerceta!” nu se găsește în Biblie ori în altă scriere sacră și nu aparţine vreunui sfânt părinte, nici vreunui cleric sau teolog al oricărei religii din multele care există pe Pământ, ci a fost folosită de filozoful grec Iulius Celsus Polemeanus (sec. II d.Hr.), ajuns senator roman, consacrat anticreştin, şi face parte dintr-un pamflet prin care acesta încerca să ridiculizeze modul în care oamenii erau convertiţi la creştinism, neavând nici cea mai vagă legătură cu știința. Mai târziu, Origen Adamantius (sec. II-III), în lucrarea „Contra Celsus”, i-a combătut filozofia. De altfel, prin Origen s-a şi păstrat citatul cu pricina, ca și altele, căci scrierile lui Celsus nu ne-au rămas.

Știință vs ReligieFoto: Carlo Toffolo / Alamy / Alamy / Profimedia

Cel puțin în ultimele secole, nici Bisericile nu s-au opus cercetării, nici aceasta n-a combătut credința. Ar fi fost și ridicol, căci cele două pur și simplu n-au același obiect de activitate, deci n-au de ce să se ia la bătaie: știința încearcă să răspundă la întrebările Cum? și De ce? (adică sursa fenomenelor luate separat), în vreme ce religia răspunde la un alt fel de De ce?, și anume În ce scop? (adică sursa tuturor fenomenelor luate la un loc).

Religia și cercetarea nu se iau la trântă. Ar fi şi imposibil, azi, în mileniul trei după Hristos, când toate mănăstirile şi multe biserici au site-uri pe Internet! Biserica nu doar că acceptă ştiinţa şi tehnologia, dar se foloseşte de rezultatele lor, străduindu-se să fie cât mai hi-tech.

Dar e imposibil și invers, în condițiile în care medici de foarte înalt nivel recunosc că vindecarea câte unui pacient nu se mai poate explica altfel decât printr-o intervenție divină, iar fizicieni de calibru recunosc cu sinceritate că cosmogoniile laice de până acum nu reușesc să explice convingător mare lucru. Desigur, Bisericile, ca instanţe morale ce sunt, între altele, iau atitudine când ştiinţa atinge limite care implică severe probleme de etică – eutanasia, clonarea umană, transplantul de cap – dar acestea sunt cazuri rare sau numai teoretice. Deocamdată…

Apropo de asemenea perspective horror, o parte dintre oamenii de știință au început, cum zice românul, „să-și ia seama”. Unul dintre cei doi a căror discuție reprezintă substanța cărții „Pot roboții să facă dragoste?” (ca să știți la ce întrebări existențiale s-a ajuns!) pune o întrebare cheie: „Oare trebuie să inventăm tot ce putem să inventăm?” După unii, se pare că da.

Dar cum priveau lucrurile patriarhii științei? Să vedem: Sir Isaac Newton: „Am convingerea fundamentală că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, scris de oameni insuflaţi de Dumnezeu. Studiez zilnic Biblia”, punctând tranşant: „Ateismul nu are sens. Când mă uit la sistemul solar, văd Pământul aflat la distanţa potrivită de soare pentru a primi cantitatea corespunzătoare de căldură şi lumină. Aşa ceva nu s-a produs din întâmplare!”

Primele cuvinte pe care le-a transmis Samuel Morse prin noua și revoluţionara sa cale de comunicare au fost: „Ce lucruri mari a făcut Dumnezeu!” Ulterior, a precizat: „Este opera Lui.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns