Criză în sistemul sanitar din cauza deficitului de medici și asistente/ Rafila anunță că guvernul ar putea aproba săptămâna viitoare...

Via: rfi.ro

În acest moment doar in Capitala este nevoie de 400 de medici, 700 de asistente si 500 de farmacisti, și infirmiere, spune Oana Silvache, director la ASSMB. Ea spune ca in acest ritm, personalul medical de la stat este epuizat, si există riscul acordarii unui act medical deficitar:

“Suntem în situația de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical, iar lipsa personalului în spitale înseamnă și epuizarea personalului existent, aceștia fiind obligați să lucreze suplimentar, duce la migrarea personalului către privat. Nu pot să vă ascund inclusiv faptul că există riscul acordării unui act medical deficitar. La nivel de ASSMB avem nevoie urgentă de 394 de medici și peste 700 de asistente și, de asemenea, avem nevoie și de personal medical auxiliar, înseamnă farmaciști, biochimiști, infirmiere, deficitul fiind și în acest caz de peste 500 de posturi”, a declarat Oana Silvache la Digi24.

Criza lipsei de personal se resimte și la Spitalul de Copii Victor Gomoiu din București. Există riscul închiderii camerei de gardă din cauza lipsei de personal, anunță conducerea unității sanitare. S-a ajuns la această situație din cauza iresponsabilității Guvernului, care a limitat angajările, comentează la RFI deputatul USR Adrian Wiener. Potrivit acestuia, multe spitale din țară se confruntă cu o criză de personal, iar zeci de asistente au plecat în ultimul an fie prin demisie, fie au ieșit la pensie.

“E un deficit de vreo 70 de asistenți medicali la Spitalul Gomoiu. Vreo 30- 40 au plecat prin pensionare, prin demisii și sigur că, în principiu, trebuie acoperit acest deficit uriaș pentru ca lucrurile să se desfășoară firesc, acolo, fără riscuri. Situația, din păcate, nu este unică. La spitalul Gomoiu sunt foarte multe spitale din țara asta care așteaptă pur și simplu pixul premierului pentru deblocarea acestor posturi. Există această ordonanță a austerității, Ordonanța 34 /2023, care practic blochează angajările în sistem, ele făcându-se printr-o formulă numită memorandum, aprobat în Guvern. Acea ordonanță de urgență a trecut cu girul ministrului Rafila, cea care blochează angajările în sistemul de sănătate, iar deblocarea lor, practic, cum spun managerii de spitale, au trimis constant aceste solicitări. Cei de la Gomoiu au trimis de patru ori în decursul anului 2023 solicitări. Toate spitalele din această țară au trimis constant aceste solicitări de deblocare a postului.”, spune deputatul USR Adrian Wiener.

Medicul pediatru Mihai Craiu a declarat la Digi24 că tinerii medici care au terminat rezidențiatul sunt acum șomeri de lux și atrage atenția că lipsa acută a medicilor pediatri va închide tot mai multe secții de îngrijire a copiilor.

“Chiar e necesar să facem ceva pentru colegii noștri tineri care au terminat rezidențiatul și în acest moment sunt șomeri de lux. Dacă este să ne uităm numai la ce declară colegii și prietenii noștri din spitale de pediatrie care deja au tras semnale de alarmă, cum ar fi Spitalul Gomoiu, care cu greu își desfășoară activitatea la Primiri Urgențe, răspunsul e negativ și știm că sunt județe întregi unde spitale foarte mari, de exemplu Spitalul Județean Tulcea, care practic nu mai are secția de pediatrie.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns