Cum faci un pacient imobilizat la pat să meargă din nou. Povestea doctorului Vlad Predescu, chirurg de excelență în Ortopedie

Via: hotnews.ro

Nu a visat dintotdeauna să fie doctor, dar, pentru că i-au plăcut științele exacte și pentru că jumătate dintre colegii lui de clasă din liceu dădeau la Medicină, Vlad Predescu a ales acest drum. La aproape 30 de ani de la terminarea facultății, e unul dintre cei mai buni medici ortopezi din țară și Chirurg de Excelență în Ortopedie. În tot acest timp, a asistat la multe progrese în sistemul medical românesc.

Dr. Vlad Predescu este Chirurg de Excelență în Ortopedie și folosește de peste cinci ani tehnica robotică în operațiile pe care le faceFoto: Regina Maria

E luni, ora 14.00, iar dr. Vlad Predescu e deja între a patra și a cincea operație a zilei. Ia o pauză de prânz în grabă, desface o caserolă cu mâncare și se așază alături de alți colegi chirurgi. Schimbă câteva cuvinte despre operații și, după câteva minute, se ridicăUrmează o nouă intervenție, dar până atunci mai vede doi pacienți din terapie intensivă, după care se schimbă în alt echipament steril și intră din nou în sala de operație.

Cine crede că doctorii foarte buni au o viață comodă se înșală. În fiecare zi, de luni până vineri, dr. Vlad Predescu, chirurg ortoped, este în spitalul Ponderas de la 8.00 dimineața la 8.00 seara Ca orice chirurg pasionat, ar opera toată ziua. Dar nu poți să fii un chirurg bun fără să consulți oamenii și fără să le înțelegi suferința, așa că și-a împărțit programul: trei zile pe săptămână operează, iar în rest are consultații. E un ritm pe care foarte puțini pot să îl susțină fără să facă rabat de la calitatea actului medical, iar dr. Predescu nu numai că îl urmează cu sfințenie, dar l-a imprimat întregii echipe cu care lucrează, de la asistente din blocul operator, la colegele de la biroul de internări, care se ocupă de programările pacienților lui.

Două ore mai târziu, iese din sală. Operația pe care a făcut-o, de protezare a șoldului unui pacient cu o coxartroză avansată, a fost realizată cu ajutorul robotului Mako și a decurs foarte bine, spune medicul. Tehnica robotică permite mobilizarea foarte rapidă a pacientului, post-operator. „În seara operației, pacientul va face deja primii pași, mâine se va deplasa singur prin salon, iar la trei săptămâni va putea conduce mașina și va putea renunța la cele două cârje, mergând cu o singură cârjă, cu condiția să fie motivat și să aibă un sistem muscular bun”, spune medicul.

Dr. Vlad Predescu operează cu ajutorul robotului Mako de peste cinci ani

Aducerea chirurgiei robotice în România, un vis devenit realitate

De la finalul lui 2019, când a operat prima dată cu robotul Mako, și până acum, dr. Vlad Predescu nici nu mai știe câte intervenții robotice a făcut. Câteva sute. Un fel de vis devenit realitate, pentru că, la începuturile carierei de medic, nu și-a imaginat că un astfel de progres ar putea deveni o realitate și în România.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns