Curs de prim ajutor “Pet first aid”, o premieră la Iași!

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Expertul spune ca în cazul traumelor provocate de accidente rutiere o leziune la nivelul coloanei poate agrava starea pacientului daca animăluțul nu este imobilizat corect. Alți proprietari de animale de companie, atrage atenția asistent universitar doctor Paula Maria Pașca, medic veterinar, își trateaza cu paracetamol patrupezii despre care cred că au temperatură.

Ce am constatat este că, din păcate, atât proprietarii de animale, cât și iubitorii de animăluțe care doresc să dea o mână de ajutor în momentul în care întâlnesc fie un câine sau pisică aflată în dificultate sau în pericol, din păcate, administrează medicație care nu ar trebui administrată sau aplică diverse proceduri. Proceduri care în final ajung să complice starea pacientului pînă în momentul în care ajung cu el la medic.

Aveți ani de activitate la Spitalul de Urgență pentru animale de companie din cadrul Universității de Științele Vieții și tratați zeci de urgențe. Care sunt cele mai frecvente traume și care sunt manevrele greșite pe care le fac oamenii doritori să salveze viața animalelor?

Da, traumatismele cele mai frecvente sunt cele provocate de accidentele rutiere, din păcate. Sau în cazul pisicuțelor, inclusiv mușcăturile de câine. Din fericire, până acum nu pot să spun că am întâlnit, cel puțin în situații de traumă, proprietari sau binevoitori care să fi complicat situația lor în astfel de momente. Dar e important să știm cum să manevrăm un animăluț care, de exemplu, poate să aibă o leziune la nivelul coloanei. Iar aceasta se poate complica inclusiv cu leziuni la nivelul măduvei spinării dacă nu îi manipulăm cum trebuie. Aceste detalii cu siguranță o să le aflați și în cadrul cursului de prim ajutor. Dar ce pot să spun este că în momentul în care avem un dubiu sau vă aflați cu animalul de companie într-o stare de urgență ne puteți inclusiv contacta pe numărul de la spital. Pentru că la recepție răspunde cineva 24 de ore din 24. Vi se pot oferi detalii, inclusiv cum să îl manipulați până ajungeți cu el la spital.

Ce am mai întâlnit însă au fost medicamente cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul care au fost administrate pacienților care aveau dureri. Sau proprietarul a considerat că are febră. Și din păcate paracetamolul este toxic pentru pisicuțe, deci practic e un mare nu. Niciodată nu trebuie administrat la pisici. De asemenea în cazul câinilor, ibuprofenul poate să le complice starea mai mult decât ne-am aștepta. Medicamentele de uz uman nu trebuie administrate animalelor de companie decât cu indicația medicului veterinar. Iar cele pe care noi le utilizăm în mod uzual cu siguranță nu sunt potrivite pentru animăluțe. Și aici mă refer în special la antiinflamatoare.

Cum se vor desfășura însă cursurile de prim ajutor pentru câini și pisici, pentru animale de companie?

Vom avea un manechin pe care vom exemplifica cum putem să aplicăm aceste măsuri de prim ajutor. Vom avea, bineînțeles, o prezentare unde vom expune toate informațiile de care proprietarii de animale de companie au nevoie. Și bineînțeles, vom oferi sfaturi și în ceea ce privește o trusă de prim ajutor pe care ei pot să o aibă la dispoziție și medicamentele pe care ar putea să le aibă în casă în caz de necesitate.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns