De ce prețurile negative la energie nu sunt o veste bună pentru consumatori

Via: hotnews.ro

​În luna aprilie, de 1 Mai și de Paști, pe bursa de energie au fost foarte multe intervale orare cu prețuri negative, adică producătorii au plătit să le fie preluată energia, invers față de cum este normal. Specialiștii atrag însă atenția că această situație nu vine cu vești bune pentru consumatori, întrucât este vorba de un dezechilibru în sistemul energetic greu de gestionat. Adică, deși energia ca marfă este ieftină sau gratis, dezechilibrele create în piață de această situație ne costă mai mult.

Panouri fotovoltaice și turbine eolieneFoto: Airubon | Dreamstime.com

Intervale cu prețuri negative pe bursa de energie am avut în aproape toate weekend-urile din luna aprilie, cu excepția unuia ploios, au continuat și pe data de 1 Mai, care a picat într-o zi de miercuri, precum și de Paști.

Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut în țara noastră, dar foarte rar. În această primăvară, însă, prețurile negative au doborât record după record, iar consumul înregistrat de energie a fost și el cel mai mic din istorie.

Vorbim de consum înregistrat pentru că există și unul necontorizat, adică cel al prosumatorilor, care depășesc capacitatea instalată de 1.500 de MW (mai mult decât cele două rectoare nucleare de la Cernavodă, pentru comparație).

„A vinde pe minus nu este o știre bună pentru niciun investitor”

Dana Dărăban, director executiv la ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor din Energie) spune că reducerea consumului pe care o vedem la nivel național nu vine neapărat din măsurile de eficiență, ci, din nefericire, din reducerea activității economice.

„Știrile cu prețuri negative la energie, deși par pozitive, nu sunt știri pozitive. Pentru că a produce să vinzi pe minus nu este o știre pozitivă pentru niciun investitor, iar noi, ca să asigurăm prețuri competitive pentru clienți, avem nevoie de o ofertă cât mai mare de producție”, a spus ea, într-o conferință care a avut loc acum două săptămâni.

Dărăban a explicat că prețurile negative apar în acele momente din zi când producția este foarte mare și consumul foarte mic, iar curba de producție și cea de consum nu se întâlnesc.

„Toți producătorii și prosumatorii produc în același moment la un anumit interval orar, când consumul este mult mai mic. Repet, nu este o știre bună, pentru că se creează pentru gestionarea sistemului energetic românesc câteva probleme care implică alte costuri și pe care le plătesc tot consumatorii.

Stocarea, despre care se vorbește tot mai mult în ultima vreme, va rezolva această problemă, pentru că vei înmagazina ce produci și vei consuma când ajungi acasă energia stocată. În momentul de față, stocarea este într-adevăr mai scumpă, dar, așa cum am văzut la alte tehnologii, aceste costuri se vor reduce și oricum este mult mai rentabil”.

În opinia sa, programele de granturi pentru panourile fotovoltaice ar trebui să conțină și componente de stocare, pentru ca problema să nu devină și mai mare.

Chisăliță: O să avem mai multe situații cu prețuri negative la energie

„O să avem mai multe astfel de situații, pentru că suntem abia la începutul sezonului cald și va continua acest trend de scădere a consumului de energie”, a afirmat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la mijlocul lunii aprilie.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns