Despre conținutul cazierului judiciar

Via: hotnews.ro

Vom analiza în acest articol câteva aspecte de interes general cu privire la reglementarea legală a cazierului judiciar, stabilită prin Legea nr. 290/2004, cu modificările și completările ulterioare[1]. Astfel, prin această sinteză, persoanele fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și cele față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale vor avea cunoștință despre datele care se pot afla în propriul cazierul judiciar sau în certificatul de cazier judiciar ce le este necesar în anumite situații. De asemenea, cunoașterea datelor ce sunt consemnate în acest act juridic este utilă și persoanelor cu privire la care se desfășoară o anchetă penală și sunt interesate să afle ce se va înscrie și ce nu se va înscrie în cazier atât pe parcursul fiecărei etape procesual penale cât și la finalizarea procesului penal.

Mihail Tofan Foto: STOICA & ASOCIATII

În viața cotidiană, apar deseori situații în care unei persoane fizice îi este necesar un certificat de cazier judiciar (spre ex., pentru a se înscrie la proba practică a școlii de șoferi, pentru a se angaja, pentru a susține un examen pentru accesul în diverse profesii, pentru a cunoaște situația penală proprie etc.). Legea nr. 290/2004 cuprinde dispoziții precum organizarea cazierului judiciar, înscrierea datelor în acesta și procedura de scoatere din evidență, conținutul certificatului de cazier judiciar, comunicarea datelor dar și rectificarea înscrierilor sau a notărilor din cazierul judiciar. În concret, prin cazierul judiciar se ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale.

Potrivit semnficației conferite pentru noțiunile utilizate în conținutul său, Legea nr. 290/2004 definește certificatul de cazier judiciar ca reprezentând un document eliberat de către autoritățile locale specializate (unitățile Poliției Române), la cererea unei persoane care atestă situația judiciară a acesteia.

Certificatul de cazier judiciar nu este identic cu copia de pe cazierul judiciar. Cel din urmă reprezintă documentul eliberat autorităților române competente ori de câte ori este necesar în situații precum desfășurarea unei urmăriri penale sau al unei judecăți cu privire la o persoană. Copia de pe cazierul judiciar conține mai multe date decât certificatul de cazier judiciar, care se eliberează persoanelor fizice la cerere.

În cazierul judiciar care privește o persoană fizică se vor înscrie, printre altele, date referitoare la pedepsele (închisoare, amendă), măsurile de siguranță (prevăzute la art. 108 Cod penal[2]) și educative[3], pronunțate prin hotărâri judecătorești definitive, amnistia, grațierea, prescripția executării pedepsei, reabilitarea, caracterul politic al condamnării șamd.

De asemenea, se înscriu în mod provizoriu, până la soluționarea definitivă a cauzei, date privind punerea în mișcarea a acțiunii penale sau luarea uneia dintre măsurile preventive prevăzute de Codul de Procedură Penală (reținerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauțiune, arestul la domiciliu, arestarea preventivă) față de o persoană fizică.

Anumite date precum clasarea sau renunțarea la urmărirea penală, soluții pe care procurorul le poate dispune în cazurile prevăzute de Codul de procedură penală, nu se înscriu în cazierul judiciar.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns