Dezvoltarea economică| România se rupe în două. Ar trebui să avem o reorganizare administrativă (Interviu)

Via: rfi.ro

România se rupe în doua. Într-o zona foarte săracă și o zona mai bogată acolo unde se coagulează atât businessul cât si oamenii, plecati din mediul rural către orase unde să câstige mai bine, să aiba o viață mai bună. Este un fenomen social și economic extrem de îngrijorator pentru că afecteaza dezvoltarea economica a țării, spune la RFI analistul economic Adrian Negrescu.

Reporter: Cel mai slab ritm de dezvoltare l-au avut Covasna, Galați, Vrancea și Bacău. Iar cel mai ridicat Cluj, București, Sălaj și Timiș. Sunt surprinzătoare aceste cifre? Cum se explică?

Adrian Negrescu: Din păcate România se enclavizează economic din ce în ce mai accentuat. România se rupe în două. Într-o zonă foarte săracă, reprezentată mai ales din județele din zona Moldovei, din sudul Olteniei și unele din Transilvania. Și o zonă mai bogată în jurul marilor orașe, acolo unde coagulează atât businessul, cât și oamenii plecați din mediul rural către orașe unde să câștige mai bine, să aibă o viață mai bună. Este un fenomen social și economic extrem de îngrijorător pentru că afectează dezvoltarea economică a țării, afectează modul în care își trăiesc viața de zi cu zi.

Rep: Cel mai bogat este Bucureștiul, iar la celălalt capăt al clasamentului găsim județul Vaslui de aproape șapte ori mai sărac decât capitala. Cum se explică? De șapte ori mai sărac decât Bucureștiul mi se pare un decalaj foarte mare.

Adrian Negrescu: Este rezultatul lipsei unei politici de dezvoltare coordonată a întregii țări, de atragere a investitorilor, de creare de locuri de muncă, de dezvoltare a unui mediu în care oamenii să își dorească să rămână în localitățile natale, în zonele în care trăiesc. Gândiți-vă cât de greu este să obții în Vaslui, de pildă, un salariu care să îți permită să ai un trai decent. Ce să mai vorbim de a avea o familie, de a avea copii. Spre deosebire de București, unde mai toate investițiile au fost atrase. Acest lucru creează multiple efecte economice și sociale. Aici intervine rolul statului, în a încerca să ofere oportunități de investiții, de crearea de locuri de muncă și în aceste zone rurale, acolo unde, din păcate, lumea nu reușește să rămână având în vedere faptul că nu are oportunități pentru a avea o viață mai bună. Aici este rolul statului de a crea oportunități investiționale, inclusiv cu fondurile europene. De aceea este importantă, în primul rând, infrastructura. Toate aceste zone extrem de sărace sunt cele care sunt văduvite cel mai mult de infrastructură. Mă refer la autostrăzi, la rețele de cale ferată, la tot ceea ce înseamnă logistică necesară pentru a deschide, de exemplu, o fabrică unde să primești un salariu decent.

Rep: Dacă ar fi să facem un plan, cum ar trebui să arate acest plan pentru a se dezvolta și județele defavorizate până acum?

Adrian Negrescu: În primul rând cred că ar trebui să avem o reorganizare administrativă a țării pe niște zone mult mai largi. Noi avem o organizare care datează din anii 1960. Noi nu am mai schimbat modul în care funcționează această țară de atunci.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns