Din secretele ”berii primitive” Cantillon…

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Fabrica de bere Cantillon este bine poziționată pe piața berii „lambic”, o specialitate regională – o bere acidă, produsă prin fermentare în aer liber, urmată de păstrarea timp de câteva luni sau chiar ani în butoaie de lemn.

În prezent, există aproximativ douăzeci de producători de bere Gueuze – „lambicul” spumant – și de sortimente fructate precum Kriek („cireașă” în flamandă), care are un conținut de alcool de aproximativ 5 grade, potrivit sindicatului profesional al producătorilor de bere din Belgia.

La sfârșitul anilor 1970, directorii fabricii Cantillon și-au transformat fabrica de bere într-un „Muzeu al berii Gueuze”, care primește în prezent peste 30.000 de vizitatori pe an. Este un loc în care cei pasionați pot arunca o privire asupra procesului de fabricare a berii și se pot plimba printre cuvele roșii de cupru, înainte de a începe degustarea.

În această dimineață, curioșii care au deschis ușa vechii clădiri din comuna Anderlecht din Bruxelles sunt italieni, francezi, japonezi sau englezi, în timp ce pe holurile cu tavane joase se face remarcat accentul din Quebec al celor doi stagiari canadieni.

În braseria Cantillon, Bruxelles, Belgia, 14 noiembrie 2024În braseria Cantillon, Bruxelles, Belgia, 14 noiembrie 2024© Simon Wohlfahrt / AFP

Isabelle Gignac, care lucrează într-o mică fabrică de bere de pe litoralul peninsulei Gaspé (Québec), relatează pentru AFP cum a fost trimisă aici de angajatorul său pentru a se inspira din expertiza celor de la Cantillon, în ceea ce privește amestecurile și maturarea berii.

„Aici, producem mereu aceeași bere, dar o lăsăm să se matureze în butoaie diferite pentru o perioadă mai mică sau mai mare de timp (…) există o multitudine de produse bazate pe aceeași rețetă”, subliniază stagiara în vârstă de treizeci și ceva de ani, venită pentru un stagiu de cinci săptămâni.

„Aceste beri sunt profund legate de o regiune anume, ceea ce explică reputația lor foarte bună în rândul celor pasionați”, remarcă John Gallagher, un vizitator irlandez, în timp ce degustă un sortiment cu gust de fructe.

El spune că a moștenit de la un unchi care călătorea mult pasiunea pentru cultura belgienă a berii, în timp ce „în Anglia, rețetele tradiționale s-au pierdut”, potrivit acestui cercetător de la Universitatea din Leeds.

„Berea dinaintea pasteurizării”

Vișine, afine siberiene, caise, flori de soc: Cantillon variază aromele fructate din amestecurile sale de Lambic. Macerarea are loc după prima fermentație naturală, numită „spontană”, ce se produce pe vreme rece.

„Berea de tip lambic se aseamănă cel mai mult cu berile primitive, adică berile care erau produse înainte ca Louis Pasteur și marii microbiologi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea să înțeleagă cum funcționează drojdia”, explică Jean-Pierre Van Roy, unul dintre directori.

„Procedăm ca pe vremurile dinaintea pasteurizării, avem lambic în forma sa pură”, declară entuziasmat acest bărbat, în vârstă de aproximativ 80 de ani.

Într-o țară cu 11,8 milioane de locuitori, în care s-au consumat 6,5 milioane de hectolitri (hl) de bere în 2023, producția Cantillon este relativ modestă: 2.500 hl/an în medie.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns

[feedwind]