Skip to content
Forum
Forum Navigation
Trebuie să te autentifici pentru a crea articole și subiecte.

A venit momentul pentru venitul universal garantat?

Via: rfi.ro

La sfârșitul săptămânii trecute, de exemplu, guvernul spaniol a decis introducerea unui nou tip de venit minim garantat. Nou, nu este venitul oferit de statul spaniol. Ca orice țară europeană, Spania asigura un nivel de protecție socială persoanelor cele mai sărace sau celor care temporar nu aveau un loc de muncă.

Noutatea metodei spaniole este aceea că instituie acordarea unui venit minim garantat în funcție de alte criterii. Adică, dacă o persoană câștigă mai puțin de 462 euro pe lună, va primi această sumă stabilită ca un venit minim garantat. Pentru o familie, în funcție de numărul membrilor, venitul minim poate ajunge până la 1.015 euro pe lună. De asemenea, persoanele care au o avuție mai mică de aproximativ 16.000 euro, exclusiv locuința și împrumuturile pe termen scurt, se califică pentru a încasa venitul minim garantat.

Deci, Spania schimbă ceva din modelul de asistență socială sub impulsul situației de pe piața muncii. Criteriile de acordare a unui venit social sunt legate acum de activele persoanei sau gospodăriilor și de câștigurile obținute cu condiția să fie mai mici decât un anumit nivel. Deci, pentru obținerea unui venit minim nu mai este neapărat necesar ca persoana beneficiară să nu aibă loc de muncă. Criteriile luate în calcul sunt cele ale obținerii unor venituri mici sau unui nivel redus de avuție.

Guvernul spaniol speră ca prin această măsură să protejeze împotriva sărăciei 850.000 de gospodării, adică 2,3 milioane de persoane, ceea ce va însemna cheltuieli de aproximativ trei miliarde euro.

Specialiștii par să accepte ideea unui venit garantat. De exemplu, economistul Radu Crăciun, arată într-un articol publicat în cursdeguvernare.ro că evoluția tehnologică și economică vine la pachet nu doar cu polarizarea socială, ci și cu una profesională. Adică, vor fi persoane care vor pierde cursa cu recalificarea în noua economie. Astfel, aceștia vor trebui să primească un venit universal garantat care să le ofere un trai rezonabil, dar care să mențină și pacea socială.

În urmă cu doi ani, Finlanda a făcut un experiment. Timp de doi ani, 2.000 de șomeri finlandezi au primit în fiecare lună 560 de euro, indiferent dacă și-au găsit sau nu un loc de muncă sau dacă au căutat sau nu un job.

Rezultatele experimentului finlandez au fost că șomerii nu s-au grăbit să își caute un loc de muncă, dar viața lor socială s-a îmbunătățit. Însă, extinderea la scară națională a unui astfel de proiect pare greu de făcut din cauză că ar însemna o creștere substanțială a cheltuielilor sociale.

Înainte de declanșarea pandemiei, Uniunea Europeană lansase în dezbatere introducerea unui salariu minim european. Una din propunerile de calcul era ca nivelul salariului minim să reprezinte 60% din cel mediu, din fiecare stat membru. Deocamdată, proiectul salariului minim pentru statele Uniunii Europene pare a fi trecut în umbră, fapt normal dacă avem în vedere mulțimea de programe derulate de state în sprijinul economiilor și a salariaților.

Și România are un program care asigură un venit minim garantat. În luna aprilie, conform datelor Ministerului Muncii, au fost aproximativ 170.000 persoane care au încasat venitul minim garantat, media sumei lunare fiind de 264 lei pe lună, ceea ce înseamnă aproximativ 55 euro.

Citește articolul pe rfi.ro

© Miro Consultant SRL 2024