Efectele economice ale inteligenței artificiale: fantezie sau realitate?

Via: rfi.ro

De mai bine de un deceniu, economiștii au publicat în mod regulat studii prospective pentru a evalua impactul inteligenței artificiale.

Cifrele sunt foarte fluide, dar două lucruri rămân constante: inteligența artificială va distruge locuri de muncă și va fi bună pentru creștere economică. Cu toate acestea, aceste ipoteze sunt departe de a se confirma până în prezent. Cel mai recent dintre aceste studii, nota publicată în luna martie de Goldman Sachs, a stârnit reacții pentru că, încă o dată, este în același timp catastrofală pentru piața forței de muncă, prevăzând o potențială dispariție a 300 de milioane de locuri de muncă, și angelică pentru creștere, care ar fi stimulată cu 7% datorită acestei descoperiri tehnologice.

Reducerea locurilor de muncă – o condiție prealabilă pentru mai multă creștere economică, potrivit ipotezei Goldman Sachs?

Ocuparea forței de muncă și creșterea merg mână în mână: prin creșterea productivității câștigăm puncte din PIB. Dar creșterile de productivitate se obțin prin cheltuieli mai mici, printre altele, pentru muncă. Mai puțină forță de muncă umană înseamnă mai puține salarii de plătit și, prin urmare, profituri mai mari. Mai multă inteligență artificială este, de asemenea, visul fabricilor care funcționează non-stop. De ce să nu ne imaginăm o creștere infinită, cu roboți care înlocuiesc bărbații și femeile datorită acestei inteligențe artificiale generative? Această profeție, favorabilă bilanțurilor companiilor capabile să investească în inteligență artificială, ar putea, de asemenea, să alimenteze creșterea inegalităților, astfel încât creșterea să nu fie foarte bine repartizată.

Istoria ne învață că revoluțiile tehnice încep întotdeauna prin distrugerea locurilor de muncă.

Tocmai de aceea sunt atât de înspăimântătoare pentru cei care le suferă, cum a fost cazul revoltei țesătorilor din Lyon împotriva războaielor de țesut în 1831. Dar este vorba de un proces care se întinde pe parcursul a zeci de ani și care lucrează în permanență, remodelând piața muncii și profilul angajaților. O revoluție tehnologică creează, de asemenea, noi locuri de muncă și le îmbunătățește pe cele existente. De exemplu, ne așteptăm foarte mult de la inteligența artificială în sectorul sănătății, unde nevoia de personal pentru a sprijini populația îmbătrânită va exploda. Acest lucru nu înseamnă că locurile de muncă existente vor fi eliminate.

În ultimele două secole, salariul mediu a crescut de zece ori, deoarece capacitatea unui lucrător a fost îmbunătățită prin contribuția noilor tehnologii. Primul studiu serios privind inteligența artificială și ocuparea forței de muncă datează din 2013 și a prezis că 47% dintre locurile de muncă americane vor dispărea până în 2023. Suntem acum în 2023 și putem constata că piața forței de muncă este foarte strânsă peste Atlantic. Metamorfoza muncii, reînnoită în mod constant de noile tehnologii, nu înseamnă neapărat dispariția pură și simplă a locurilor de muncă: 60% dintre profesiile practicate astăzi în Statele Unite nu existau încă în anii 1940.

Impactul asupra creșterii economice trebuie, de asemenea, să fie luat în considerare?

Experiența recentă a internetului este edificatoare: între 1995 și 2000, valoarea Nasdaq, bursa americană a acțiunilor tehnologice, a crescut de cinci ori, deoarece oamenii au crezut în puterea sa de a genera creștere.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns