Europa Plus: Grânele nerecoltate și prădătorii speriați de lupte au dus la invazia de șoareci din Ucraina

Via: rfi.ro

Agenția Unian publică un articol despre invazia șoarecilor de pe frontul ucrainean, amintind de situația asemănătoare care s-a petrecut în timpul Primului Război Mondial.

„Șoarecii și șobolanii continuă să infesteze prima linie. Acest lucru se datorează în mare măsură războiului care a creat condiții de reproducere extrem de favorabile pentru rozătoare.”

Ihor Zagorodniuk, cercetător la Muzeul Național de Istorie al Ucrainei, a acordat un interviu pentru CNN, citat de agenția ucraineană.

„Culturile de iarnă semănate în toamna lui 2021 nu au fost recoltate în multe locuri în 2022.” Șoarecii au avut astfel destulă mâncare, iar o iarnă blândă anul trecut i-a ajutat să se înmulțească.

În plus, explică expertul, luptele sperie și prădătorii naturali care atacă de obicei rozătoarele.

Georgia se confruntă cu un val de cazuri de violență împotriva femeilor

Statul este responsabil pentru fiecare femeie care și-a pierdut viața sau este victimă a violenței, este un titlu din interpressnews.ge care o citează pe parlamentara Ketevan Turazashvili, șefă a formațiunii parlamentare „Partidul Cetățenilor.”

Aceasta a vorbit despre mai multe cazuri de violență împotriva femeilor, petrecute în regiunea Kakheti din est, care au scandalizat opinia publică a țării.

„Astăzi, o fată de 14 ani a fost violată de o rudă, în urmă cu 10 zile, o femeie de 27 de ani a fost ucisă de soțul ei în timp ce dormea. Cu puțin timp înainte, Aitaji, de 14 ani, a fost căsătorită cu forța de familia ei, după care a fost ucisă de un bărbat, altul decât soțul său. Cert este că structurile statului sunt complet ineficiente și sunt la fel de deplorabile în ceea ce privește prevenirea criminalității,” spune parlamentara.

Președinte kazah la Vatican: libertatea religioasă este parte integrantă din orientarea mea politică

Publicația akorda.kz scrie despre întâlnirea președintelui Kassym-Jomart Tokayev cu Papa Francisc la Vatican.

„Rugăciunile voastre pentru pace, pentru oamenii lumii au atins inimile nu numai a mii de catolici, ci și a multora dintre compatrioții noștri care fac parte din alte religii și au insuflat credință și speranță în mintea lor. Astăzi, Kazahstanul multinațional și multi-religios, situat la răscrucea de civilizații, a devenit casa celei mai mari comunități catolice din Asia Centrală,” a spus președintele Kazakhstanului.

Potrivit șefului statului, reprezentanții tuturor religiilor țării au o contribuție semnificativă la crearea unui Kazahstan drept.

„Am reușit să ne creăm propriul model de pace și dialog național, bazat pe principiul unității în diversitate. În țara noastră, reprezentanții diferitelor religii se pot ruga în bisericile lor. Apărarea dreptului la libertatea religioasă este parte integrantă din orientarea mea politică,” a mai spus președintele Kazahstanului.

Creștere cu 12% a profitului băncilor din R. Moldova

„Cele 11 bănci din Republica Moldova au obținut în anul 2023 un profit net de peste 4,12 miliarde lei, în creștere cu aproape 12,5% față de 2022 și cu circa 1,9 miliarde lei mai mult, ca în 2021, arată date publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM),” potrivit stiri.md.

Astfel sistemul bancar moldovenesc înregistrează un nou record la capitolul profit net anual.

Datele BNM arată că șase bănci (în special cele mai mari) și-au majorat profitul, în timp ce cinci au înregistrat o scădere, faţă de 2022.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns