Europa Plus: Ucraina a construit o dronă ”rezistentă” la războiul electronic rusesc

Via: rfi.ro

”Drona denumită Backfire poate pătrunde până la 35 de km în spatele liniilor rusești și poate distruge echipamente de artilerie, centre logistice, depozite de muniție și posturi de comandă. Sistemul de ghidare prin GPS este aproape imposibil de anihilat, iar coordonatele ei și locația operatorilor de asemenea nu pot fi identificate”, a explicat oficialul, citat de publicația unian.ua.

Drona este testată deja de cca două luni și a făcut obiectul a 50 de misiuni reușite până în prezent.

Ministrul a precizat că în Ucraina se produc ”zeci de mii de drone militare pe lună”, iar producția poate crește în continuare, dacă susținerea occidentală și investițiile în cercetare și producție vor continua. Dintre cele mai recente realizări ale industriei de apărare ucrainene, ministrul a amintit drona de recunoaștere ”Furia”, folosită în special în războiul naval, precum și o dronă similară dronei iraniene Shahed, folosită de ruși, a cărei producție în serie a demarat de curând.

”Georgia se află acolo unde trebuie, pe drumul către Europa”

”Georgia se află acum acolo unde trebuie, avansează pe drumul către Europa și va intra în Europa”, a declarat președinta țării, Salomé Zurabishvili, într-un interviu acordat recent postului francez France 24, citat de postul Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană.

Ea a amintit că alegerile parlamentare programate în octombrie 2024 vor fi un test crucial, care va trebui să confirme statutul de candidat pentru aderarea la UE, statut primit ca un semn de încredere în poporul georgian și în instituțiile sale.

”Știm cu toții că în toate statele europene, inclusiv în statele membre UE, au existat unele întârzieri, dar ceea ce contează cu adevărat este voința și aspirațiile poporului, ale electoratului”, a adăugat șefa statului.

Întrebată dacă crede că Rusia, care în prezent ocupă cca 20% din teritoriul Georgiei, are aceleași ”planuri” pentru țara sa ca și în cazul Ucrainei, doamna Zurabishvili a răspuns:

”Ocuparea teritoriilor georgiene, recunoașterea așa zisei independențe a acestora și lipsa de reacție a Occidentului reprezintă unul din motivele pentru care Rusia a declanșat agresiunea împotriva Ucrainei… Avem nevoie de susținerea Occidentului, noi ne-am aliniat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, suntem de partea Occidentului și vom rămâne în continuare de partea sa”.

Republica Moldova: Exporturile în scădere

În perioada ianuarie-septembrie 2023 exporturile de mărfuri ale Republicii Moldova au însumat 3014,9 milioane dolari SUA, cu 8,0% mai puțin comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul 2022, a anunțat Biroul Național de Statistică, citat de publicația noi.md.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–27), în ianuarie-septembrie 2023, au totalizat 1925,9 milioane dolari SUA (cu 0,8% mai puțin, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2022), reprezentând o pondere de 63,9% în total exporturi. Totodată, exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI, în ianuarie-septembrie 2023, au avut o valoare de 720,6 milioane dolari SUA (cu 0,9% mai puțin, în raport cu perioada similară din anul 2022), care echivalează cu o cotă de 23,9% în total exporturi.

În perioada amintită importurile de mărfuri au totalizat 6411,0 milioane dolari SUA, nivel inferior celui realizat în perioada similară din anul 2022 cu 4,8%.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns