Citiți continuarea
Ar fi putut cere sprijinul Agenției Europene pentru securitate cibernetică, spune la RFI, Denisa Avram, expert afiliat în Politici Digitale la Europuls, ONG cu sediul la Bruxelles. Să nu mai vorbim de responsabilitățile serviciilor de informații. Nici unul dintre aceste filtre nu a funcționat, iar autoritățile competente trebuie să dea explicații.
Putea fi și trebuia folosită legislația europeană în domeniul digital
Denisa Avram: În considerența, mea cred că ANCOM, având în vedere că a fost desemnat și coordonator pentru serviciile digitale, conform Digital Services Act, ar fi instituția care ar fi trebuit și nu CNA-ul, cum ulterior a existat o scrisoare trimisă la Comisia Europeană, care ar fi trebuit să acționeze cumva. Sunt și alte instituții, dar acesta, conform legislației naționale, precum nu știu, serviciile, de exemplu, sau Agenția pentru Securitate Cibernetică, care nu s-au sesizat sau încă nu s-au pronunțat, nu au trimis niciun comunicat de presă pentru a declara că vor face niște pași, vor face niște investigații.
Reporter: Da, deocamdată, instituțiile statului tac, presa își dă seama și spune cuvintele război hibrid, societatea civilă spune același lucru pe Vladimir Putin, îl vedem fericit la Moscova, instituțiile care ar trebui să împiedice astfel de lovituri tac…
Denisa Avram: Da, se doarme, ce pot spune, dar acum cred că ar trebui și presa să se ducă și să pună niște întrebări instituțiilor respective. S-a discutat? Au fost trași la răspundere directorii generale ai acestor instituții? Să nu uităm că sunt puși secretari de stat de la ambele partide PSD, PNL în funcții care conduc aceste instituții. Asta e întrebarea.
Reporter: Așadar, prevenție n-a fost…
Denisa Avram: Nu…
Reporter: Nici la nivel de ANCOM nici la nivel de servicii…
Follow the money. Și ANAFUL poate da răspunsuri
Denisa Avram: Nici la nivel de servicii… Da, asta e. Acum nu mai avem ce face, dar ce vom face de acum înainte? Eu cred că și, în jurnalism se folosește de obicei, modelul follow the money (urmărește banii, n.r.) Cum s-a plătit? Am văzut că au fost acum niște investigații cum că totul s-a plătit în cripto. Toate chestiile astea trebuie tratate cumva… Există instituții financiare. ANAFUL-ul poate pune întrebări, la fel băncile. Cum s-a plătit campania? Asta e întrebarea, cine a făcut tranzacțiile și cu ce nume… nume și prenume, astea sunt date financiare care vin din bănci.
Reporter: Care este tone of voice (impresiile, n.r.) Sunteți la Bruxelles, care este tone of voice? Iată, România, o țară care este frontline, suntem aici granița NATO, primești o asemenea lovitură. Ce spune lumea la Bruxelles?
Denisa Avram: La Bruxelles cred că la început s-a stat și s-a observat ce se întâmplă și ce spune presa din România, după care am văzut că Valérie Hayer, președinta Grupului Renew Europe a convocat CEO-ul Tik Tok să vină în Parlamentul European. Comisia probabil este în tranziție, acum s-au votat toți comisarii, astăzi a fost votul în Strasbourg, în plenară. Da, cred că încet-încet vor începe să deschidă ochii pentru că România este un stat membru foarte important în Est, mai ales din punct de vedere geopolitic.