Falimente și exod masiv al muncitorilor, posibile efecte ale eliminării facilităților fiscale pentru construcții și agricultură

Via: rfi.ro

“Vom asista la falimente și vom asista la o degradare din ce în ce mai mare a activităților agricole”, spune fermierul Teofil Bălteanu de la Asociația Grânarii.

Este completat de vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Irinel Tofan: “În România reușim în momentul de față să plătim unui muncitor calificat 1.000 de euro. În Germania acum se plătește 2000. Dacă el va câștiga 800 de euro prin eliminarea facilităților fiscale cred că începe să se gândească să-și caute de lucru în Germania”.

Irinel Tofan conduce o firmă de construcții și face calculele referitor la capitolul <cât pierde statul prin facilitățile fiscale acordate în construcții>. “ Dacă facem o analiză din perspectiva următorilor șapte ani, dacă ne uităm până în 2030, din cifrele colectate de noi estimăm că volumul construcțiilor care trebuie să se întâmple în România având în vedere termenele de absorbție a fondurilor europene pe PNRR, pe POIM, pe POR… deci suntem obligați până în 2030, aveam niște eșaloane foarte clare….volumul total s-ar duce undeva pe la 150 de miliarde de euro prin facilitățile fiscale.

Înțelegem că statul are misiunea de a aduce venituri suplimentare la bugetul național și caută orice soluție, dar tot din calculele noastre, având în vedere că suntem undeva la 450.000 -500.000 de angajați în sectorul construcțiilor, inclusiv personalul care lucrează în fabricile de producție de materiale de construcții, ajungem undeva la 500.000 de angajați.

Cred că 500 de milioane de euro pe an ar fi veniturile suplimentare care s-ar aduce la buget prin eliminarea facilităților fiscale. Cele 500 de milioane înmulțit cu șapte ani înseamnă undeva la trei miliarde. 3,5 miliarde comparativ cu 150 de miliarde! Cred că e un procent extrem de mic care totuși destabilizează foarte mult forța de muncă. Ne situăm undeva la 6 % din PIB la nivelul anilor 2021 -2022. Dar având în vedere avalanșa proiectelor care trebuie să fie implementate, probabil ne vom duce spre 10 % din PIB până în anul 2030” a subliniat vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Irinel Tofan.

Elininarea facilităților = ”decredibilizarea angajatorilor din agricultură“

De pe șantiere ajungem în ferme. Fermierul Teofil Bălteanu de la Asociația Grânarii se plânge:

“ În primul rând este vorba despre o decredibilizare a angajatorilor din agricultură. Pentru cel care este salariat în agricultură indiferent că este mecanic agricol- și acum profesia aceasta este extrem de căutată,pentru că este bănoasă mai ales în perioada asta de recoltare- dar și pentru celelalte categorii, ar însemna niște pierderi foarte mari.

Deoarece noi vorbim despre un sprijin care odată eliminat ar însemna pentru fiecare angajat o descreștere aproximativă de 15% sau poate chiar mai mult de 20% din salariul actual.

În al doilea rând, trebuie să punem alături de această descreștere a facilităților fiscale și situația actuală din agricultura românească care este extrem de agresată de descreșterea prețurilor la cereale. Și noi avem niște descreșteri semnificative, unele chiar de 30% – 40 % față de anii anteriori. Și poate mai mult decât atât pentru unele zone.

Adăugăm la aceasta și faptul că în zona Moldovei ne confruntăm cu secetă pedologică și secetă atmosferică pe o mare parte din suprafața regiunii noastre, ceea ce înseamnă descreșteri de producție agricolă.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns