Franța – China: Diplomație fără cravată, la o altitudine de 2.115 metri

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Spuneam că cei doi președinți, alături de soțiile lor, au ieșit într-o escapadă personală în Pirinei, deoarece ei au luat masa la un amic de-al președintelui francez, într-o zonă bine-cunoscută pentru Emmanuel Macron deoarece si-a petrecut aici o parte din copilarie. El a încercat astfel să răspundă la ceremonia ceaiului la care a participat, anul trecut, în Canton, în reședința oficială unde a trăit tatăl lui Xi Jinping, pe vremea când a fost guvernatorul provinciei Guangdong.

O schimbare de cadru, după cina de la Palatul Elysée, unde, cei doi lideri nu au disimulat problemele comerciale dintre Europa și China, după cum au remarcat jurnaliștii francezi.

Președintele Emmanuel Macron a pledat pentru stabilirea unui cadru pentru o concurență loială.

La cina de la Palatul Elysée s-a aflat și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a atenționat că Uniunea Europeană va lua decizii ferme pentru a-și proteja economia și a denunțat faptul că tot mai multe mașini electrice chineze, subvenționate în mare parte de statul chinez, ajung în Europa.

Dar, pentru președintele Xi Jinping, China nu produce mai mult decât ar trebui, după cum s-a exprimat el.

În privința Ucrainei, el și-a exprimat dorința de a contribui la găsirea unei soluții politice. Xi Jinping s-a pronunțat pentru o conferință internațională, recunoscută de Rusia și de Ucraína, aluzie la reuniunea pentru pace, ce va avea loc în Elveția la mijlocul lui iunie, dar care este boicotată de Moscova.

Președintele Chinei promite și că va susține “un armistițiu olimpic”, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris, de vară, o idee mult dorită de liderul de la Palatul Elyseée. O sursă diplomatică franceză, citată de AFP, spune că acest armistițiu ar putea fi utilizat pentru declanșarea unui proces politic în Ucraina, după mai bine de doi ani de război. Dar, să nu uităm că Parisul a tot cerut Beijingului să facă presiune pe Kremlin pentru a pune punct războiului, în condițiile în care președintele chinez este principalul aliat al lui Vladimir Putin.

Presedintele Emmanuel Macron si sotia Brigitte Macron se fotografiaza cu presedintele Chinei, Xi Jinping si cu sotia acestuia, Peng Liyuan la Palatul Elysée, 6 mai 2024, Paris.Presedintele Emmanuel Macron si sotia Brigitte Macron se fotografiaza cu presedintele Chinei, Xi Jinping si cu sotia acestuia, Peng Liyuan la Palatul Elysée, 6 mai 2024, Paris.AP – Thibault Camus

Acum, ce a încercat Emmanuel Macron cu această deplasare amicală în Pirinei, a fost să renunțe la impozantul protocol care însoțește orice vizită pe care o realizează Xi Jinping.

Practic, aici în munți, Emmanuel Macron și-a petrecut numeroase vacanțe, împreună cu bunicii săi.

Un specialist în relații internaționale de la Sciences Po din Paris explică faptul că diplomația lui Emmanuel Macron a mizat, mereu, uneori poate prea mult, pe puterea de seducție și pe ideea că relațiile personale pot fi mai puternice decât cele structurale.

Acum, mulți sunt cei care au denunțat, în Franța, această amiciție dintre cei doi lideri.

“Emmanuel Macron a făcut prea multe pentru această vizită a liderului chinez în Franța, cu ocazia a 60 de ani de relații diplomatice”, este de părere șeful ONG-ului Amnesty International Franța, Jean-Claude Samouiller.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns