Franța reglementează conceptul de cetățean digital

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Reprezentanți ai acestei instituții au fost prezenți recent la București unde au semnat un protocol cu România pentru a sprijini CNA în adoptarea noilor prevederi europene privind comunicarea digitală.

Lucile Petit: De când directiva privind serviciile media audiovizuale a fost adoptată în 2007, apoi revizuită în 2010 și 2018, dar în orice caz de la începutul anului 2010, avem competențe în serviciile media audiovizuale la cerere, care sunt servicii digitale cu responsabilitate editorială.

Vorbim despre mai multe despre servicii de redifuzare, televiziune online de reluare, servicii VOD. Mă refer la un editor care realizează un catalog video și care are responsabilitate editorială pentru acesta. În ceea ce privește YouTube, TikTok, acestea sunt platforme online cu răspundere limitată, au o responsabilitate ca gazdă, dar când îi anunțăm că un anumit conținut găzduit pe serviciul lor este ilegal, trebuie să îl elimine.

Deci avem o distincție între platformele online care sunt gazde și care au responsabilitate limitată și servicii media audiovizuale la cerere VOD, SVOD, televiziune online de reluare cu responsabilitate editorială. Acestea nu sunt reglementate de Franța în mod direct, (ci de directiva UE, n.r.) dar, de exemplu Netflix este un serviciu media audiovizual la cerere și nu o platformă online. Există, așadar, o distincție legală dar esențială în ceea ce privește responsabilitatea editorială. Pentru a vă răspunde mai direct la întrebare, instrumentele privind platformele online, deci ci răspundere limitată, precum Facebook, X – fostul Twitter, TikTok, Snapchat, Youtube, ca să vorbim doar de cei mai cunoscuți, există la ARCOM din 2018.

În 2018 a fost adoptată o lege franceză pentru combaterea manipulării informației care a conferit pentru prima dată competențe ARCOM. Și, de acolo am început să lucrăm la acest capitol. Încetul cu încetul, au fost votate noi legi franceze, iar ARCOM a decis să creeze, la începutul anului 2021, departamentul de care sunt responsabilă și anume departamentul de platforme online.

Franța a făcut recomandări tuturor platformelor privind alegerile din vară

Reporter: Ați dat și un exemplu, să zicem că există un site care este un ziar de fapt, un ziar vechi, să-l numim… abc.. înainte exista doar pe hârtie, dar a migrat online și acum are invitați și face produse video. Aveți instrumente pentru produsele lor video ?

Lucile Petit: Îmi pare rău că răspunsul nu va fi alb sau negru, da sau nu. Este destul de complicat să comentezi teoretic subiectul. Chiar trebuie să ne uităm, după cum se spune în termeni de drept, la fiecare caz în parte. Nimic nu împiedică un catalog video găzduit pe site-ul unei mass-media care a existat odată numai pe hârtie, care poate mai există încă și pe hârtie, să intre sub incidența regimului audiovizual. Dimpotrivă, Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene a luat în 2015 o decizie spunând da, un site de presă online poate găzdui, poate avea un serviciu media audiovizual care se încadrează în reglementările audiovizuale.

Dar acestea fiind spuse, chiar trebuie să ne uităm de la caz la caz pentru că există un anumit număr de criterii care duc la clasificarea acestui catalog, nu a întregului site, ci a catalogului drept serviciu media audiovizual la cerere.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns