Franța: Ţara cea mai atractivă din Europa pentru proiecte de investiții străine

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Franța a reușit să atragă, anul trecut, circa 1.200 de noi investiții ori de extinderi a unor investiții care existau deja. Practic, Franța a atras cu 5% mai puține investiții, comparativ cu 2022. Dar, au fost create cu 4% mai multe locuri de muncă, circa 40.000 de noi posturi, în raport cu 2022.

Marea Britanie se află pe locul II al acestui clasament. De altfel, Londra este considerat drept orașul cel mai atractiv pentru investiții.

Germania se regăsește pe locul III. Berlinul a avut cu 12% mai puține proiecte de investiții, comparativ cu 2022.

Guvernul francez mizează pe reindustrializarea țării, după cei doi ani de pandemie de Covid dar și pe fondul războiului din Ucraina. Parisul dorește și să atragă societăți financiare care au fost afectate de pe urma Brexit. Iar în acest sens, mizează pe reforme ce vizează piața muncii și fiscalitatea.

Investitorii străini au lăudat calitatea forței de muncă dar și mediul juridic din Franța. La polul opus se află prețul energiei, deloc pe gustul investitorilor.

Pe 13 mai, Parisul va găzdui marea întâlnire anuală Choose France, ocazie pentru numeroși responsabili de companii să vină în capitala Franței pentru a anunța noi investiții.

Dar, înainte (6 și 7 mai), președintele Emmanuel Macron îl va primi, la Paris, pe omologul chinez, Xi Jinping. Motiv numai bun, pentru liderul de la Palatul Elysée, pentru a cere Europei să își apere interesele strategice în relația cu Beijingul. Președintele Emmanuel Macron observă că Beijingul ține ca pentru anumite sectoare, producătorii să fie chinezi. Europa ar trebui să facă același lucru, crede liderul francez.

Nouvelle victoire pour l’équipe France !

Cette année encore, avec Prologium, XTC, Pfizer, Novo Nordisk et beaucoup d’autres, la France reste le pays qui attire le plus d’investissements étrangers. La stratégie #ChooseFrance porte ses fruits.

On continue ? Rendez-vous le 13 mai. pic.twitter.com/s58U8egBJt

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 2, 2024

Investițiile străine din Europa

În total, la nivelul Europei au fost anunțate circa 5.700 de proiecte de investiții, cu 4% mai puține decât a fost cazul în 2022 și cu 11% mai puține comparativ cu nivelul observat în 2019, înainte de pandemia de Covid. Iar comparativ cu 2017, când a fost stabilit un record de investiții, scăderea este de 14%. Tot la nivel european, investițiile au creat cu 7% mai puține locuri de muncă.

Explicația analiștilor: de vină sunt tensiunile geopolitice, în special conflictul ruso-ucrainean, tensiunile inflaționiste dar și problemele de creștere economică.

Apoi, a contat și faptul că tot mai mulți salariați au continuat să lucreze de la distanță. Investitorii și-au revăzut strategia imobiliară. Rezultatul: tot mai multe companii și-au închis sediile regionale. Iar scăderea este una importantă: practic, a scăzut cu 51% numărul sediilor regionale.

Succesul legii americane de reducere a inflației, Inflation Reduction Act, a reorientat o parte din investițiile din Europa, către Statele Unite. Astfel, în 2023, a scăzut cu 15% numărul investițiilor americane în Europa.

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns