G7 Mediu: Centralele electrice pe cărbune vor fi închise, progresiv, până în 2035

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Responsabilii G7 sunt reuniți de sâmbătă la Palatul Regal din Venaria, de lângă Torino iar promisiunea făcută marți vine după ani întregi de dialog cu Japonia. Este singurul stat din G7 care nu are un plan național de ieșire din producția de energie pe bază de cărbune.

Tokyo este unul din marii producători de energie pe bază de cărbune. O treime din electricitatea pe care o produce are la bază cărbunele.

Toate celelalte state au fixat deja, termene pentru a renunța la acest tip de energie. Spre exemplu, Marea Britanie are ambiția să închidă, chiar în 2024 toate centralele ei pe cărbune, care nu dispun de filtre pentru captarea și stocarea emisiilor poluante.

La polul opus se află Statele Unite, și-au luat ca termen anul 2035. La rândul ei, Franța, vizează, în acest sens, anul 2027.

Ce-i drept, rezultatul este mai puțin ambițios decât ceea ce propusese, inițial, Franța- susținută de Londra- care pleda pentru o ieșire din cărbune încă din 2030 la nivelul G7.

Ministerul francez de Externe susține, însă, că negocierile au fost foarte dure și se bucură că, s-a ajuns, totuși, să se fixeze un termen chiar dacă el este un pic ambiguu : exprimarea clară este în prima parte a anilor 2030, deci, până în 2035.

La fel de bine, Franța nu a reușit să impună calendarul susținut de președintele Emmanuel Macron, în 2023 și care propunea o ieșire din petrol – până în 2045 și din gaz – până în 2050.

Ideea este că statele G7 doresc să devină un exemplu în acest sens pentru ca, ulterior, tot mai multe state să renunțe, până în 2040, la cărbune.

Este motivația Japoniei, cea care trimite un mesaj foarte clar Chinei – este țara care poluează mai mult decât toate țările dezvoltate la un loc.

Statele din G7 reprezintă 38 % din economia mondială și sunt responsabile de mai bine de 20% din emisiile de gaz cu efect de seră. Își acordă, așadar, o marjă de 10 ani pentru a renunța la cea mai poluantă energie.

ONG-urile pentru mediu au tot criticat tehnologia care permite captarea și stocarea emisiilor poluante, pe motiv că nu ar fi suficient de utilă.

Totuși, pentru ministrul delegat pentru comerț exterior și pentru Atractivitate, Franck Riester, angajamentul luat acum la Torino este unul puternic. Este pentru prima dată când, state responsabile pentru schimbările climatice, își fixează o agendă comună pentru renunța la cărbune. Este un pas important, recunosc mulți analiști francezi.

Mai spunem și că G7 a cerut statelor care pot cotribuifinanciar, să se implice pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare, să lupte împotriva schimbărilor de mediu. O formulare care vizează, fără să o spună direct, țări precum China și Arabia Saudită.

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns