Hipertensiunea arterială, tot mai frecventă la copii. Cum explică medicii cauzele acestei situații

Via: hotnews.ro

Malformațiile cardiace, bolile de rinichi, afecțiunile genetice sau tulburările hormonale sunt tot atâtea cauze pentru care poate apărea hipertensiunea arterială la copii. În ultimele decenii, însă, în listă, a fost adăugată o altă cauză care a devenit principalul risc pentru care hipertensiunea arterială apare atât la copii, cât și la adolescenți, respectiv numărul mare de copii care sunt obezi.

Diagnosticul de hipertensiune se pune după teste complexeFoto: © Oleksandr Shyripa | Dreamstime.com

Copii de 5 ani cu 70 de kg!

Obezitatea devine o problemă tot mai importantă printre copii. Din păcate, nu toată lumea – începând cu părinții și terminând cu lumea medicală – conștientizează acest lucru, atrage atenția dr. Bogdan Pascu, medic endocrinolog la Institutul Național de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alessandrescu-Russescu” din București. „Dar eu, care mă lovesc în fiecare zi de obezitate, observ cât de mult cresc cazurile și cât de severă devine”, subliniază specialistul.

Pentru că, una este să ai o greutate ușor crescută și alta să ai cazuri de obezitate de copii care la 5-6 ani cântăresc 70-80 de kilograme. „Și nu vorbesc despre obezitatea genetică, ci de cea care are drept componentă aportul alimentar și influența mediului familial. Sunt cazuri zilnice pe care le vedem. Nu mai e nimic anormal să am obezitate severă la un copil de 7-8 ani. Nu mai discut de adolescenți de 12-13 ani care ajung la 150, 160, 170 de kilograme”, mai spune dr. Bogdan Pascu.

Fără doar și poate, adaugă expertul, există o legătură directă între incidența obezității în acest moment și creșterea depistării hipertensiunii în rândul copiilor. Pentru că, în mod automat, obezitatea antrenează și o creștere a valorilor tensiunii arteriale. „Este imposibil să «trag» după mine 70 de kilograme în plus și să nu fac hipertensiune”, subliniază medicul endocrinolog.

Cum se pune diagnosticul de hipertensiune

Pentru a pune diagnosticul de hipertensiune în cazul copiilor este nevoie măsurare eficientă și repetată într-un cadru medical specializat a valorilor tensiunii arteriale, precum și de o moinitorizare a acestora.

„Nu poți să pui diagnosticul de hipertensiune la un copil doar pe o măsurătoare sau două ale tensiunii arteriale. În al doilea rând, există niște parametri – un ghid prin care documentezi seriat și în dinamică această hipertensiune. Nu este suficient să ai doar 13 cu 7 și să definim ca fiind hipertensiune arterială sau normotensiune sau pretensiune de gradul I, II și așa mai departe. La copii – pentru că ei au vârste diferite, au greutăți diferite – se iau în considerare mai mulți parametri. Și există un calculator pe hipertensiune, pentru că în funcție de vârstă, de înălțime, de greutate, există o țintă a tensiunilor arteriale”, mai explică dr. Bogdan Pascu.

La fiecare consult, măsurarea tensiunii arteriale la un copil care suferă de obezitate trebuie făcută de trei ori, mai spune expertul. Aceasta pentru că la prima măsurătoare valoarea poate fi mai mare deoarece copiilor le este teamă. Prima măsurătoare este așa-numita „tensiune de halat alb”. De cele mai multe ori, ca să se afle valoarea reală, se face media între a doua și a treia măsurătoare.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns