Importurile de cereale din Ucraina şi Rep. Moldova, permise doar pe bază de licență. “Se dă un moment de respiro...

Via: rfi.ro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se stabilește cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova.

Proiectul de act normativ prevede că pot fi autorizaţi pentru operaţiuni de import produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova exclusiv operatorii economici români care desfăşoară activităţi în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi creşterea animalelor.

Potrivit MADR, produsele agricole care pot face obiectul importului, în condiţiile actului normativ supus dezbaterii publice sunt: grâu, porumb, seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărâmate, şi seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.

Procedura de autorizare presupune ca operatorul economic cu sediul şi punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care intenţionează să importe produse agricole origine Ucraina sau Republica Moldova, să solicite la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale eliberarea autorizaţiei de import, pe baza prezentării unui document din care să reiasă necesitatea de completare stocuri, precum şi a altor acte necesare menţionate în proiect.

Decizia a fost analizată la RFI de Cezar Gheorghe, consultant în comerțul de cereale

“Este o măsura pe care o salut. Stabilește niște principii de funcționare a pieței. În primul rând, se bazează pe un criteriu care nu este prevăzut în lege. Noi suntem membri ai UE și respectăm niște norme, reguli și proceduri, iar Ucraina nu este membră a UE și nu are practic acquis comunitar implementat la nivel național. Deci este vorba de o echitate, în primul rând, pentru că lasă efectiv piața locală a României la îndemâna fermierilor români, ceea ce este un lucru foart bun. Fermierii români au practic răgazul necesar de a putea dobândi momentele în care doresc să vândă marfă. Pe de altă parte, elimină necesitatea unui intermediar pe lanț (…) Mai mult decât atât, văd iarăși o normă foarte bine integrată acolo, care spune că se vor efectua controale asupra stocurilor procesatorilor care au această cerință de import, se vor constata și se va estima un consum pe o perioada de 6 luni. Acest lucru este valabil și pentru procesatorul din industria de morărit-panificație și pentru zootehnie.”

Interviul integral aici:

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns