Înalta Curte de Casație și Justiție decide astăzi dacă Dreapta Unită poate participa la alegeri ca alianță / Argumentele pe...

Via: hotnews.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) împotriva deciziei Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire.

Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac, liderii alianței Dreapta UnităFoto: Inquam Photos / George Călin

Biroul Electoral Central a respins, duminică, protocolul de constituire a alianţei electorale „Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei”.

Avocatul Viorel Mocanu, reprezentantul PSD în BEC, ar fi fost cel care a solicitat respingerea protocolului de constituire a Alianței Dreapta Unită (ADU). Marcel Ciolacu a negat orice amestec în decizia Biroului Electoral Central, argumentând că nici nu știe cum îi cheamă pe judecători.

Motivul invocat de Biroul Electroral Central (BEC): în registrul partidelor nu apare ca președinte al PMP Eugen Tomac. BEC arată în decizie că în Registrul partidelor politice Cristian Diaconescu este cel care apare ca preşedinte al PMP, în timp ce protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca.

Drulă: „Pe umerii judecătorilor stă acum viitorul democrației”

Dreapta Unită a depus luni la Înalta Curte de Casație o contestație la decizia Biroului Electoral Central de respingere a Alianței.

Contestația va fi judecată luni de instanța supremă, ce ar urma să pronunțe tot astăzi decizia, care va fi definitivă.

„Am depus la ICCJ contestație la decizia de respingere a Alianței Dreapta Unită. Votul din BEC, la solicitarea PSD, este antidemocratic și vizează excluderea Opoziției de pe buletinul de vot. În 24 de ore, judecătorii de la Înalta Curtea de Casație și Justiție vor da verdictul. Pe umerii lor stă acum viitorul democrației”, a scris pe Facebook liderul USR, Cătălin Drulă.

„Am mai trecut printr-o încercare similară în 2019, când Liviu Dragnea a încercat să scoată USR de pe buletinul de vot. Am câștigat atunci la ICCJ. Continuăm lupta pentru o Românie modernă, în ciuda blocajelor de la PSD și PNL”, a adăugat el.

Argumentele pe care USR, PMP și Forța Dreptei le vor invoca în instanță

USR, PMP și Forța Dreptei se bazează pe o altă hotărâre într-o speță similară a instanței supreme, din 2019, când, într-o primă fază, înscrierea Alianței USR-PLUS a fost respinsă de BEC.

În 2019, Biroul Electoral Central a respins înscrierea Alianței USR-PLUS, pe un motiv similar, mai exact că Dan Barna nu apărea în registrul partidelor ca președinte al USR.

Liderii Alianței Dreapta Unită spun că spețele sunt similare.

Mai exact, în hotărârea ICCJ din 2019 de stipulează că din legea privind organizarea alegerilor nu reiese că ar fi impusă condiția ca semnatarii protocolului Alianței să figureze în registrul partidelor ca președinți, esențial fiind ca aceștia să fie împuterniciți în acest sens, prin organele de conducere.

În cazul Alianței USR-PMP-Forța Dreptei, Eugen Tomac a fost împuternicit de Colegiul Național al PMP, la propunerea Consiliului Executiv Naţional, să reprezinte partidul în relația cu celelalte două formațiuni.

Potrivit statutului PMP, Colegiul Național este „organul de conducere și coordonare politică a Partidului Mișcarea Populară la nivel național, funcție pe care o îndeplinește între congresele partidului”.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns