Citiți continuarea
De ce a crescut inflația? Analistul financiar Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, explică la RFI: ”Am avut mai mulți factori care au contribuit la majorarea ratei inflației. În primul rând, s-a operat a doua majorare în acest an a accizei pentru combustibili, în luna iulie, deci am avut de aici un spor. De asemenea, avem presiuni inflaționiste din deficitul bugetar, un deficit bugetar ridicat este inflaționist, creează inflație. De asemenea, avem creșteri puternice ale salariului în economie, atât salariul mediu, dar vedem și partea de salariu minim s-a majorat. Fiind veniturile mai mari, automat cererea de bunuri e mai mare și de aici o presiune pe prețuri”.
El spune că anul 2025 ar putea veni cu majorări de taxe și impozite, pentru redresarea situației bugetare: ”Eu văd politica fiscală ca principalul factor care poate veni cu supliment de inflație. De ce? Acest deficit ridicat trebuie închis și se va închide prin creșterea veniturilor prin majorarea taxelor și impozitelor. Lucrul ăsta probabil se va întâmpla în trimestrul I al anului viitor. Deci atunci s-ar putea din nou să ne întoarcem cu inflația peste 5% și să se reia apoi trendul dezinflaționist”.
Adrian Codirlașu crede că ”sunt șanse foarte mari să avem o majorare de TVA anul viitor. De asemenea, nu m-ar suprinde și o creștere a impozitării veniturilor și de asemenea, nu m-ar surprinde o majorare a impozitelor pe proprietăți. Acestea vor fi sursele, dar primul lucru cred că va fi TVA-ul”.
Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională