Însemne legionare împânzesc Bucureștiul sub privirile nepăsătoare ale autorităților. “Asistăm la o recrudescență a fenomenului” (Interviu)

Via: rfi.ro

Însemnele și mesajele apar tot mai des în spațiul public sau în apropierea universităților, fără ca cineva să ia vreo măsură. Asta deși legea le interzice.

Directorul Institutului Eli Wiesel, Alexandru Florian, se arată îngrijorat și de lipsa de reacție a societății.

Alexandru Florian: Din informațiile pe care le avem sunt din ce în ce mai multe. Este vorba despre o recrudescență a fenomenului. Sunt bannere cu texte sau diverse simboluri cu trimitere directă la mișcarea fascistă din România interbelică. E vorba despre mișcarea legionară. Nu există nicio reacție pentru că dacă ar fi fost vreo reacție nu le-am mai fi întâlnit și Institutul Elie Wiesel nu le-ar mai fi postat pe pagina de Facebook cu intenția de a sensibiliza instituțiile abilitate ale statului să facă ceva.

Reporter: Locurile unde găsim aceste bannere și aceste mesaje desenate sunt centrale. De exemplu, vorbim despre o instituție de învățământ. La pasajul Obor e ditamai bannerul afișat, care ar putea fi înlăturat foarte repede. Nu e o operațiune complicată. Totuși, nimeni nu reacționează, nici cei care administrează instituțiile și nu mai vorbim despre poliție.

AF: Și totuși, nimeni nu reacționează, nici instituțiile, nici cetățenii, nici societatea civilă. Sunt semne legionare tot în București în apropierea rectoratului Universității de Medicină și Farmacie. Ați menționat dumneavoastră altul alături de Academia de Științe Economice. Cred că acolo unde sunt puse nu sunt puse la întâmplare. Nu? Să se documenteze și să se uite tânăra generație la ele și poate se întreabă ce e și poate le place grafica respectivă sau mesajul. Vreau să vă amintesc că am avut o situație asemănătoare, care a fost mediatizată în vara acestui an, când în complexul studențesc al Universității Politehnice, acolo, unde sunt căminele de studenți, au fost mai multe inscripționări cu simbolistică de extremă dreapta.

Rep: În aceste zone de învățământ unde sunt tineri să fie oare vorba despre necunoaștere?

AF: În primul rând noi nu știm cine sunt autorii acestor simbolizări, ai acestor inscripționări pe arhitectura orașului București, însă eu aș deduce că multe din mesajele respective se adresează tinerei generații. Din ce să se alimenteze mișcările extremiste dacă nu din grupurile de tineri? Doar nu o să se adreseze pensionarilor. Pe de altă parte, dacă ne referim la acel banner de la piața Obor, cel puțin toată lumea din București știe că este un loc foarte circulat. Foarte multă lume trece pe acolo. Este adresat tuturor. Cred că este un context național și internațional în care radicalismul de dreapta se mișcă cu o intensitate mai mare. Dacă ne uităm în unele țări din Europa occidentală vedem că această mișcare a dus și la niște scoruri electorale deja foarte bune pentru asemenea grupări. Cred că ar trebui să fim vigilenți.

Sursa imaginii:
© Photo INSHR-EW

Rep: Acum vorbim despre cele mai recente, despre cele asupra cărora ați atras atenția și pe Facebook, „Moța și Marin, martiri creștini.”, „TLC” (Trăiască Legiunea și Căpitanul). Sunt diferite față de ce era până acum? S-a schimbat mesajul? Ideea e aceeași.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns