“Interzicerea TikTok ar fi o greșeală” (Alin Popescu, fondator Avocatnet.ro)

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Alin Popescu a inițiat din 2023 escu.me, un loc unde părinții și copiii sunt susținuți să se adapteze și, potrivit inițiatorului, să prospere într-o lume care se transformă rapid. Inițiativa nonpartizană „Tinerii votează” a publicat datele unui sondaj realizat în martie la nivel național care arată că partidul condus de George Simion ar fi primul votat la parlamentare, de către tinerii între 18 și 35 de ani. Dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare. Iar experții au identificat o posibilă cauză TikTok.

Cât de mare este pericolul TikTok? RFI România i-a adresat aceasta întrebare fondatorului Avocatnet.ro, Alin Popescu:

Este pericolul pseudo-științei, pseudo-informării. Eu nu aș spune că pentru tineri e un pericol. Aș spune că pentru noi, ca societate, e mai degrabă un semnal de alarmă. Că ar trebui să abordăm educația dintr-o altă perspectivă, așa cum n-o facem acum. E adevărat că școala și mijloacele de informare tradiționale nu-i atrag pe tinerii. Se întâmplă în jurul nostru tot felul de lucruri pe care nu le putem controla. Tehnologia se schimbă de la o zi la alta, ne pierdem job-ul, ne pierdem statusul de viață cu care ne-am obișnuit. Motiv pentru care, evident, trebuie să dăm vina pe cineva. De regulă, dăm vina pe establishmentul politic, că ei sunt primii vinovați. Apoi dăm vina pe școală, dăm vina pe societate, dăm vina pe cel din de lângă noi. Și așa ajunge în rândul tinerilor și în rândul populației adulte ideea asta….că eu sunt supărat pe toți și pe toate și că ar trebui cumva să îmi dea societatea înapoi.

Cred că leagănul existenței partidelor extremiste este tocmai această atitudine. Și dacă vă uitați în istorie o să vedeți că ea a apărut din când în când, tocmai pentru că societatea se găsea în momente în care tehnologia, războaiele, modul în care ne-am purtat unii cu alții, religia ne-au făcut să ne certăm atât de tare, încât la un moment dat să ne negăm unii altora statusul în societate. Și tinerii despre care vorbiți sunt dezrădăcinați. Tinerii despre care vorbiți se simt depășiți, nu la modul intelectual, ci depășiți de vremurile care trec pe lângă ei și unde nu reușesc să se agațe de job-uri, de un statut social care să le fie ok.

Și care ar fi soluțiile? E o soluție interzicerea TikTok? Vedem că în tot mai multe țări se pune această problemă.

TikTok la bază, e o aplicație pornită de o companie cu acționariat chinezesc, să spunem. Deși e o discuție întreagă acolo. Ați văzut în America se pune problema interzicerii TikTok. Însă realitatea e în felul următor. Dacă te duci în China o să vezi că TikTok arată altfel decât arată în restul lumii. Minorii de acolo nu au acces la TikTok decât câteva ore pe zi, una sau două. Conținutul pe care îl aud ei sau îl văd pe TikTok este unul pur educațional. Nu vorbim de viralizarea aceea a conținutului, nu vreau să folosesc cuvinte tari, conținut stupid, pe care îl vedem noi pe Tiktok la noi.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns