Judecarea dosarului Mineriadei ar putea închide o rană a societății (Istoric)

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Iniţial, în iunie 2017, Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată, dar în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei. După atât de mult timp, în societatea românească s-a instalat uitarea, spune la RFI, istoricul Mădălin Hodor. Dacă acest dosar va ajunge la tribunal, procesul va fi unul lung, însă în acest fel faptele comise nu vor fi uitate, iar această rană se va putea închide.

Mădălin Hodor: Suntem un la capătul unei lungi perioade în care dosarul mineriadei, de fapt, rechizitoriul dosarului mineriadei, s-a chinuit să ajungă în instanță, pentru că până acum nu a ajuns pe masa judecătorilor într-un proces public. Au fost, așa cum ați spus dumneavoastră, mai multe încercări, în sensul acesta care s-au sfârșit cu fie cu infirmarea rechizitoriului, cu trimiterea lui înapoi cu soluții din acestea care au reprezentat de fapt un ping-pong între procurori și judecători.

Lumea a cam uitat mineriada

Reporter: Și acum ajunge în instanță, vedem, au fost chemați la audieri, oameni cu nume mari, Petre Roman, Gelu, Voican, Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, generalii Vasile Dobrinoiu și Petre Peter. Putem să ne așteptăm la o soluție la un moment dat? Cred că mulți nici nu mai știu ce a fost mineriada…

Mădălin Hodor: Da cu siguranță că întârzierea dincolo de limitele, zic eu, rezonabile și acceptabile a unei soluționări în cazul dosarului mineriadei, a contribuit nu numai la această lipsă de așteptări optimiste din partea persoanelor care au fost victime ale mineriadei, din partea societății, cât și la ceea ce spuneați dumneavoastră, adică efectiv s-a instalat uitarea în ceea ce privește evenimentele. Chiar și acum, când a fost retrimis rechizitoriul și s-a anunțat audierea acestor persoane pe care l-ați menționat și punerea lor sub învinuire, știrile despre această chestiune au privit foarte- foarte sumar evenimentele desfășurate atunci. S-a vorbit un pic despre mineriadă, dar nu s-au dat foarte multe detalii, astfel încât cred că mare parte a publicului nici măcar nu mai știe…

Reporter: Amintim puțin, Mădălin Hodor, ce s-a întâmplat atunci în câteva cuvinte?

Mădălin Hodor: Backgroundul istoric este un pic mai complex. Din punctul meu de vedere, evenimentele care s-au întâmplat în iunie 1990 sunt direct legate de evenimentele din decembrie 1989. de Revoluție pentru că ele se înscriu într-un șir lung de evenimente istorice care au fost declanșate odată cu Revoluția Română. Revoluția nu s-a terminat în decembrie 1989, acea Revoluție începută în stradă de, trebuie spus, o minoritate din societatea românească care și-a dorit ca revoluția din România să însemne nu numai răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu și a clicii sale, ci o schimbare radicală în societate, o schimbare de regim politic, trecerea la regimul democratic, adoptarea modelului de viață occidental și a valorilor occidentale, desprinderea de lumea estică și de influența sovietică care se exercitase asupra României mai bine de 50 de ani. Toate aceste lucruri au fost dorite de această minoritate.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns