Citiți continuarea
The Ellipse, un spațiu verde cu o suprafață considerabilă, este locul în care, la 6 ianuarie 2021, fostul președinte și-a îndemnat susținătorii, chiar înainte ca aceștia să atace Capitoliul. Mii de persoane se adunaseră la Washington pentru a denunța o presupusă „fraudă” în alegerile din noiembrie 2020, care l-a fi ”privat” pe Donald Trump de un al doilea mandat.
Un membru de rang înalt al echipei sale de campanie a democraților a explicat că Harris a dorit să folosească această ocazie pentru a stabili un contrast puternic între viziunea sa și cea a candidatului republican, pe care o consideră ca fiind caracterizată de haos și dezbinare.
Donald Trump „dorește o putere necontrolată”
Donald Trump este „din ce în ce mai dezechilibrat” și caută „puterea absolută”, a declarat miercuri Kamala Harris, care și-a înăsprit constant tonul împotriva rivalului său în ultimele zile.
În timpul unui scurt discurs la Washington, Kamala Harris a revenit asupra declarațiilor făcute de John Kelly, fostul șef de cabinet al republicanului de la Casa Albă. Potrivit acestuia, fostul președinte ar fi spus că dictatorul nazist „a făcut unele lucruri bune”.
„Este extrem de deranjant și incredibil de periculos ca Donald Trump să îl invoce pe Adolf Hitler”, a declarat vicepreședinta. Potrivit acesteia, „toate acestea sunt dovezi suplimentare pentru poporul american, pentru a-și da seama cine este cu adevărat Donald Trump”.
Echipa de campanie a republicanului a negat în fața presei afirmațiile atribuite fostului președinte de către John Kelly.
Acum „știm ce vrea Donald Trump: vrea o putere neîngrădită. Întrebarea (…) va fi ce vrea poporul american?”, a conchis Kamala Harris, înainte de a porni spre Pennsylvania.
Cei doi candidați își intensifică eforturile pentru ultima sută de metri din campanie, încercând să ajungă la toți alegătorii și la toate comunitățile înainte de 5 noiembrie.
Aproape 25 de milioane de alegători au votat deja
Cursa dintre Donald Trump și Kamala Harris este descrisă ca fiind una dintre cele mai strânse din istoria Americii, într-o țară deosebit de polarizată.
În această țară vastă și puternic divizată, candidații își concentrează atenția în special asupra câtorva state cruciale în lupta lor pentru victorie.
Donald Trump s-a aflat miercuri într-unul dintre ele, în Georgia, unde votul anticipat a început deja în forță. Republicanul s-a bucurat de o baie de mulțime, după o întâlnire publică pe tema credinței într-o capelă din Zebulon, înainte de a ține un miting major de campanie în fața tinerilor ultraconservatori.
În timpul mitingului, republicanul nu a făcut nicio referire la acuzațiile, dezvăluite miercuri de The Guardian, potrivit cărora ar fi agresat un fotomodel în anii ’90.
În schimb i-a ironizat pe mai mulți lideri străini, inclusiv pe președintele francez Emmanuel Macron, și a prezentat din nou o imagine foarte sumbră a Americii, care, potrivit lui, a fost devastată de guvernarea democraților.
„Aceste alegeri prezidențiale se reduc la o alegere între alți patru ani de incompetență, eșec și dezastru sau cei mai buni patru ani din istoria țării noastre”, a spus el.
Ambele tabere își intensifică apelurile pentru a determina alegătorii să se prezinte la urne cât mai curând posibil.