Citiți continuarea
„Câți pacienți? Imaginați-vă că toate secțiile au flux continuu astfel încât realizăm sute de expuneri într-o zi numai pentru pacienții spitalizați. Nu mai vorbim de pacienții care vin din ambulatoriu cu bilet de trimitere. Avem liste de așteptare. Listele de așteptare reușim să le rezolvăm pe una-două luni” spune medic primar șef laborator Radiologie Ioana Sabău. Spitalul de Recuperare din Iași, unic în Moldova, are 10 secții și 530 paturi. Se adaugă 20 paturi spitalizare de zi. Un program major de investiții va duce la reducerea listelor de așteptare.
Cel puțin așa speră managerul Spitalului de Recuperare, Carmen Cumpăt: ” Sunt liste de așteptare. Este o mare problemă cu timpul de acces la investigații și la tratament în Spitalul de Recuperare. Este principalul nostru obiectiv pe care încercăm să-l îndeplinim prin dotări cu echipamente. Atât pe partea de diagnostic cât și pe partea de tratament pentru a scădea acest timp de acces la servicii. Dar și pentru a reduce durata de așteptare a pacientului să fie cât mai mic” .
Managerul Spitalului de Recuperare, Carmen Cumpăt, a subliniat: „am reușit dotarea laboratorului de radiologie cu un computer tomograf, cu un echipament nou de radiologie. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 1.200.000 de de euro. Totodată am finalizat o altă investiție începută acum doi ani. Și anume rețeaua de fluide medicale a spitalului. În prezent, spitalul dispune de o stație centrală de oxigen și de o rețea completă de fluide medicale. În cadrul acestui proiect a fost reabilitat și blocul operator ortopedie. Așa cum știți, am mai reabilitat acum câțiva ani și bloc operator ORL. În prezent avem ambele blocuri operatorii, atât ORL, cât și ortopedie, reabilitate. Și spunem noi în condiții conform standardelor și conform legislației în vigoare în ceea ce privește riscul epidemiologic. Valoarea investiției la bloc operator ortopedie și la rețeaua de fluide medicale, suportată, cum vă spuneam, din bugetul local și din veniturile proprii, se ridică la 13.400.000 de lei”.
Sistemul de flux laminat și de aclimatizare scade la maxim 1% infecțiile nosocomiale
Revenim la laboratorul de radiologie. Aparatul de ultimă generație ne este prezentat de medic primar Ioana Sabău, șef laborator Radiologie: ” Ajută foarte mult, de exemplu, în investigațiile pe care le fac cei din ortopedie în vederea măsurătorilor necesare protezărilor. Vedeți, stativul acela vertical are niște facilități care ajută pacienții să se susțină în momentul investigațiilor. De asemenea, toate imaginile sunt de o calitate excepțională care ajută toate departamentele. Implicit cele de reumatologie și reabilitare medicală să administreze, să monitorizeze și să supravegheze evoluția bolilor pacienților internați prin aceste imagini radiologice” .
Ajungem la etajul unde sunt cele trei săli de operații modernizate. Șef de secție profesor Paul Sârbu, medic primar Ortopedie-Traumatologie : ” Suntem ca în Occident. Și ca dotare și ca condiții, să spunem, de sterilitate cu fluxul laminat. Asta este, cred, lucru cel mai importan. Sistemul de flux laminat asigură o sterilitate în sală care va duce să avem cele mai mici riscuri posibile, exact ca în Occident.