Maia Sandu poate accepta premiul de 30 de mii de euro, oferit la Timișoara. Răspunsul CNA (FOTO)

Via: rfi.ro

Potrivit Centrului Național Anticorupție, ”regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou” potrivit art. 16 aln. (1) din Legea integrității nr. 82/2017”.

Sursa imaginii:
Președinția R.Moldova

Totodată, CNA precizează că Premiul ”Timișoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local nr. 138/2023, respectiv aprobat prin act normativ al unei autorități publice și publicat transparent pe pagina primăriei.

”Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și șefi de stat”, afirmă șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel.

Trebuie spus că, președinta Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

Săptămâna trecută, Președinția s-a adresat Centrului Național Anticorupție pentru a afla dacă șefa statului, Maia Sandu, poate intra în posesia premiului de 30 de mii de euro pe care oraşul Timişoara i l-a acordat. Președinția a cerut clarificări de la Centrul Național Anticorupție întrucât nu califica acest premiu ca și un cadou. Ori, potrivit prevederilor legale la care a făcut trimitere deputata PAS, Olesea Stamate, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități, niciun funcționar public nu poate obține un cadou, premiu sub formă de bani.

Iar Moscova s-a arătat deranjată de premiul obținut de Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că în mai multe instituții moldovenești sunt angajați cetățeni români, iar ”pentru promovarea acestor valori europene”, Maia Sandu ar fi primit premiul în valoare de 30 mii euro. ”O astfel de politică a autorităţilor se numeşte colonizare hibridă” sub masca integrării europene”, a punctat Zaharova.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a intervenit în polemica legată de premiul de 30.000 de euro, oferit preşedintei R.Moldova, comentând și reacțiile Rusiei. ”Atacul Rusiei doar dovedește cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu. Este extrem de curajoasă, Republica Moldova este foarte vulnerabilă, nu este în Uniunea Europeană încă, nu este în NATO, războiul Rusiei este la graniță în Ucraina. Faptul că ne atacă Rusia pentru acest semn de solidaritate față de Maia Sandu și față de Republica Moldova doar îmi confirmă că Timișoara este pe drumul cel bun, că Timișoara în continuare se luptă cu cine trebuie”, a conchis Dominic Fritz.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns