Mamele minore de peste 16 ani primesc acces garantat la alocația copilului și dreptul de a decide pentru acesta

Via: hotnews.ro

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care instituie un „cvasi-majorat” pentru mamele minore care au depășit vârsta de 16 ani, acestea primind dreptul de a gestiona alocația copilului și de a lua decizii în ce privește semnarea unor documente cu caracter medical sau administrativ care se referă atât la ele, cât și la copilul lor.

Mama și fiicăFoto: © Fizkes | Dreamstime.com

Proiectul adoptat de Cameră, ca for decizional, reglementează capacitatea de exercițiu deplină acordată mamelor peste 16 ani care însă nu au atins vârsta majoratului. Astfel, ele vor avea acces garantat la unele resurse financiare acordate de stat și vor primi dreptul de a lua unele decizii care le vizează direct pe ele sau pe copiii lor.

„Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical şi/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creşterea şi dezvoltarea copilului. În cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului/copiilor lor, precum şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora, se acordă mamelor, la solicitarea acestora”, este prevederea esențială a legii.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că o mare parte a mamelor minore sunt vulnerabile în raport cu părinții sau tutorii lor, inclusiv față de eventuale abuzuri.

„Din practica ONG-urilor care susțin și interacționează cu acest grup vulnerabil reiese faptul că peste 70% dintre mamele cu vârsta sub 18 ani nu aveau acces la propria alocație, la alocația copilului și nici la alte drepturi bănești acordate la nivelul Bucureștiului, precum ajutorul de 2.500 de lei acordat la naștere”, se spune în expunerea de motive a legii.

Alte dificultăți sunt generate că, în multe cazuri, mamele minore nu sunt căsătorite cu tatăl copilului, iar uneori acesta nici nu locuiește alături de ei. Acest lucru creează probleme în gestionarea unor situații de natură medicală sau administrativă pentru care este necesar acordul unui adult.

În expunerea de motive a legii votate se spune că acordarea unor drepturi mamelor de peste 16 ani este deja permisă în legislație întrucât articolul 41 din Codul Civil prevede că o persoană poate căpăta capacitatea restrânsă de exercițiu, precum și acordarea, cu anumite condiții, a dreptului de a te căsători încă de la vârsta de 16 ani.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns