#MediciBuni Dr. Cătălin Iacob, oncolog MedLife: „Este foarte greu să spui că un pacient oncologic e tratat doar de un...

Via: hotnews.ro

Pentru un pacient oncologic, diagnosticul corect și instituirea tratamentului cât mai devreme au o importanță crucială. Iar la ele se ajunge printr-o muncă de echipă. Pentru că, spune dr. Cătălin Iacob, medic primar radioterapie, medic specialist oncologie medicală în cadrul Spitalului de Oncologie MedLife Brașov, e foarte greu să mai spui că acest rezultat este doar al unui singur medic bun. Grija față de pacienți este rezultatul unei munci de echipă. Dar dincolo de specialiști, în tot acest parcurs, pacientul rămâne cel mai important decident în scenariul său. Asta deoarece, decizia de a urma un tratament sau altul îi aparține, în cele din urmă. Important este ca această decizie pe care o ia să fie una în cunoștință de cauză.

Dr. Catalin IacobFoto: MedLife

În ultima vreme, medicii oncologi au început să vorbească despre cancer ca despre o boală cronică. Noile metode de investigație medicală, apariția de noi molecule de tratament au permis nu doar supraviețuirea pacienților oncologici, dar și o calitate mai bună a vieții acestora. Dar pentru un diagnostic precis și un tratament bine condus e nevoie de conlucrarea medicilor de specialități diferite.

„În prezent, este foarte dificil să lucrezi singur. De fapt, este imposibil. Cine spune că lucrează singur, de fapt, nu lucrează. Este foarte greu să spui că un pacient oncologic e tratat de un singur medic bun. De fapt, în spate se află o întreagă echipă de medici bine pregătiți“, subliniază dr. Cătălin Iacob.

Explicațiile abordării multidisciplinare în medicină, dar mai ales când vine vorba de oncologie, sunt mai multe. Una dintre ele ține de explozia de informații medicale și de cercetări din domeniul oncologiei – un medic nu poate pur și simplu să acumuleze toate datele noi și să devină expert în toate domeniile cancerului. „Voi da un singur exemplu: atunci când am început eu – în anii 1990 – existau, cred, 30 de molecule de citostatice. Astăzi, sunt sute și apar în continuare. Și este foarte greu să le gestionezi, să o alegi pe cea mai bună. În imunologie, în anii ’90 apăreau 200 de articole pe an, acum, anul trecut, au apărut aproape 25.000. Revin la discuția despre echipă: sigur că, până la urmă, responsabilitatea revine medicului curant, cel care aplică tratamentul. Dar până se ajunge la acel tratament este o cale nu atât lungă, cât foarte stufoasă și de aceea colaborarea cu alți colegi este esențială, pentru a oferi pacientului cea mai bună îngrijire“.

Diagnosticul cât mai precis și tratamentul pacienților oncologici depind de luarea în considerare a tuturor datelor medicale. Iar asta fac echipele medicale, atât cele formale, cât și cele informale, care sunt foarte importante, punctează medicul.

Până când un caz ajunge să fie prezentat în Comisia oncologică au loc discuții în comisii informale, în precomisii, în care medicul oncolog se sfătuiește cu medicul hematolog, cu medicul specialist în imagistică, cu medicul anatomo-patolog. „Și, când mi s-a conturat cazul cât mai aproape de ceea ce cred eu că aș face, merg și-l propun în Comisie.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns