#MediciBuni Dr. Dalia Dop, MedLife: „A crescut alarmant numărul cazurilor de pubertate precoce, în special în rândul fetelor“. Care sunt...

Via: hotnews.ro

Una dintre marile probleme actuale de sănătate publică la nivel mondial este reprezentată de echilibrul emoțional fragil al adolescenților și de criza sănătății lor mintale. Modificările hormonale, cele legate de aspectul fizic și cele emoționale sunt atât de strâns legate între ele, încât nu se poate vorbi despre sănătatea adolescenților făcând abstracție de unul dintre aceste trei aspecte.

Dr. Dop DaliaFoto: MedLife

Așadar, nu este deloc întâmplător că într-o discuție cu medicul pediatru despre ce înseamnă prevenția pentru sănătatea adolescenților ajungem să vorbim inevitabil despre controale periodice la medic, obiceiuri sănătoase, dar și despre probleme ca: bullying-ul, stima de sine scăzută, dependențele, începerea vieții sexuale prea devreme și comportamente deviante, printre altele. „Adolescenții au nevoie să știe că sunt iubiți de părinții lor și că se pot baza oricând pe ei atunci când au probleme“, este unul dintre mesajele esențiale pe care le transmite mai jos dr. Dalia Dop, medic primar pediatrie și ecografie pediatrică, de la Clinica de Pediatrie MedLife Craiova.

„Analizele medicale generale trebuie făcute regulat de adolescenți, indiferent dacă există sau nu simptome îngrijorătoare“, recomandă medicul pediatru Dalia Dop, pentru că sănătatea adolescenților poate fi considerată un „barometru“ pentru toată viața lor ulterioară. În egală măsură, este foarte important ca părinții să observe și să monitorizeze orice manifestări ale unei posibile tulburări hormonale în cazul copiilor lor, deoarece „există o prevalență în creștere a tulburărilor hormonale la copil și adolescent“, semnalează dr. Dop.

Pubertatea precoce – una dintre principalele tulburări hormonale la adolescenți

Pubertatea începe mai devreme în prezent, comparativ cu anii ’70-’80. Fetelor încep să le crească sânii foarte precoce, la 6-7 ani, potrivit cercetătorilor citați de publicația americană The New York Times. Explicațiile suspectate de specialiști țin de obezitatea întâlnită tot mai frecvent, de expunerea la chimicale care afectează hormonii și de stres, dar, totuși, este dificil de stabilit cu precizie cauzele directe.

Pubertatea precoce – procesul de trecere de la stadiul de copil la cel de adult la o vârstă mult mai mică față de normal – este una dintre principalele tulburări hormonale la adolescenți, confirmă dr. Dalia Dop. „În ultimii ani, a crescut numărul cazurilor de pubertate precoce în rândul adolescenților, în special în rândul fetelor“, spune medicul. În cazul fetelor, este considerată normală instalarea pubertății între 9 și 13 ani, în timp ce la băieți se instalează mai târziu, între 10 și 14 ani.

Tabloul simptomelor normale, precum dezvoltarea organismului, apariția pilozității pubiene, axiale (și faciale, la băieți), schimbarea mirosului corpului, acneea, menstruația la fete, schimbarea vocii la băieți poate fi completat, potrivit medicului, de manifestări specifice cauzei pubertății precoce: vărsături, fotofobie, dureri de cap în afectări ale creierului sau exces ponderal, constipație, tegumente uscate în caz de hipotiroidism. Cauzele pubertății precoce pot fi: de natură centrală – afecțiuni ale creierului (tumori, traumatisme, hidrocefalie), afecțiuni ale altor glande (hipotiroidism, hiperplazie adrenală congenitală), boli genetice (neurofibromatoză) sau de cauză periferică (tumori la nivelul gonadelor și glandelor). Și expunerea la perturbatorii endocrini care intră în compoziția unor suplimente nutriționale, loțiuni, creme este una dintre cauzele cercetate de medici.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns