Medicii de familie, nemulțumiți de alocarea bugetară pe 2024. “S-a redus cu 25% față de anul trecut” (interviu)

Via: rfi.ro

Bugetul alocat medicinei de familie este cu 25% mai mic în acest an, comparativ cu 2023, atrag atenția medicii de familie, care solicită de urgență măsuri menite să remedieze această situație. O altă problemă ridicată de aceștia este faptul că toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%.

Mai mult, centrele de permanență, care ar trebui să degreveze activitatea în unitățile de primiri urgențe, nu au primit finanțarea pentru perioada octombrie-decembrie, iar suspendarea activității în aceste centre ar bloca UPU. Și asta în condițiile în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara în iunie 2023 că aproximativ 80% din pacienții care se prezintă la unităţile de primiri urgenţe ar trebui să meargă în altă parte, în ambulatorii sau la medicii de familie.

“Sunt convinsă că în momentul de față sunt centre de permanență care se susțin prin forțe proprii. Să nu uităm că asta este o încălcare unilaterală a contractului pe care îl avem, noi, cabinetele de medici de familie, cu casele de sănătate”, explică la RFI, dr. Luminița Zane, vicepreședinte al Federației Naționale a Patronatului Medicilor de Familie.

Medicina primară a fost supusă subfinanțării de ani de zile, nefiind corelate veniturile cabinetelor cu creșterile salariale ale medicilor din sistemul bugetar, mai reclamă medicii de familie.

“Am făcut sesizare la Avocatul Poporului. Niciun răspuns din partea statului referitor la problemele noastre. În sistemul sanitar trebuie să fie omogenitate, da? În momentul în care faci discrepanțe între ramurile din sistemul de sănătate, acest lucru se simte foarte mult. Noi nu am beneficiat de creșterile binemeritate ale colegilor noștri. Această reformă a început undeva anul trecut, în luna iulie, când am fost mai bine finanțați, însă această situație a durat puțin pentru că au apărut probleme cu plățile. Nu ne-am primit banii pe facturi. Și, în condițiile în care anul trecut a fost un buget mai mare pe sănătate și medicina primară, iar noi am avut probleme de plăți, vă dați seama că suntem îngroziți că în 2024, bugetul ne scade cu 25%”, explică la RFI, dr. Luminița Zane, medic de familie, vicepreședinte al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

ASCULTĂ MAI JOS INTERVIUL INTEGRAL:

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns