Citiți continuarea
Apelul vine în contextul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale și a decizie CCR de renumărare a tuturor voturilor de la scrutinul din 24 noiembrie.
Pericolele pentru mediului de afaceri, în acest context, au foste explicate la RFI de Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
Florin Pogonaru: Sigur că deja în momentul de față suntem într-o criză economică anunțată, datorată în primul rând deficitului bugetar, datorată contextului european și datorată mediului nesigur internațional, din cauza schimbărilor în privința tarifelor comerciale, în primul rând. Deci, a adăuga la asta o problemă românească, se va transfera în capacitatea României de a se împrumuta pentru a-și acoperi sumele necesare pentru a continua activitățile economice. Pe de altă parte, sigur, este vorba de credibilitatea în fața investitorilor. Nu știu cine vrea să-și trimită banii într-o țară sau să-și fi trimis banii într-o anumită țară, în investiții, iar deodată situația să se schimbe într-o manieră încât propriii locuitori ai țării nu înțeleg ce se întâmplă. Atunci, tu, ca investitor, ce vei face? Ești tentat să îți retragi banii. Să blochezi investițiile pe care le ai, pentru că dacă localnicii nu știu cum a fost posibil acest eveniment, tu, ca investitor, cu atât mai mult trebuie să te protejezi.
Reporter: Care sunt efectele principale pentru mediul de afaceri în urma deciziei CCR?
Florin Pogonaru: Această nesiguranță și confuzionare totală se întâmplă și pentru mediul local de afaceri. Deci te oprești, ești speriat, te uiți în jur și nu prea știi ce vine la pasul următor, deși nu este o atmosferă pentru investiții. Sigur, pe de altă parte, te întrebi cum se poate alege între două rele. Un rău pe care nu ți-l explici, și nu îl cunoști. Și un alt rău care ar putea stârni, inclusiv, reacții sociale.
Reporter: Care e atmosfera între oamenii de afaceri, în mediul acesta? De aproape o săptămână de acum.
Florin Pogonaru: De confuzie. Sigur că noi, românii, încercăm să ne păstrăm simțul umorului, dar este de confuzie, de teamă. Și, într-adevăr, de sentimentul că ești în ape în care n-ai mai fost niciodată și asta e cel mai rău pentru afaceri. Nimeni nu stă să planifice nimic. De obicei, în asemenea momente, piețele cad. Și există două tipuri de oameni de afaceri. Unii care își asumă riscuri mai multe, și sunt mai speculativi, și încearcă să speculeze momentul ăsta. Dar, în momentul acesta, și cei cu caracter speculativ și ceilalți sunt paralizați.
Reporter: Ce se întâmplă cu mediul de afaceri, dacă instabilitatea politică se prelungește? Cât de mari ar putea fi pierderile? Și aici vorbim strict economice.
Florin Pogonaru: Sigur că în momentul ăsta deja sunt primele semne. În momentul în care se încearcă licitații pentru a ne împrumuta la nivel de 17 miliarde de lei și nu se ajunge la o înțelegere între Ministerul de Finanțe și eventualii investitori, deja asta arată că dobânzile la împrumuturi se duc în sus. Deci, toate chestiunile ăstea sunt semne de criză financiară.