Mesele tradiționale de Paști: Trucurile nutriționistului pentru a ne bucura de sărbători fără să acumulăm kilograme în plus

Via: hotnews.ro

Mesele tradiționale cu familia și prietenii sunt nelipsite în zilele de Paști. Sărbătorile înseamnă, de cele mai multe ori, mese mai bogate decât de obicei. Iar dacă te afli în vizită, nu este foarte politicos să le refuzi. Nutriționiștii atrag atenția că mesele de sărbători ne pot aduce însă între 1 și 3 kilograme în plus. Nu trebuie să uităm nici faptul că, mai ales dacă am ținut post, excesele bruște ne pot afecta starea de sănătate. Așa că nutriționistul ne recomandă o serie de trucuri pentru a ne simți bine în aceste zile, fără să facem însă excese: secretul este să controlăm ceea ce mâncăm și bem, având grijă în ce combinații o facem, ce combinații sunt de evitat, dar și orele la care ne așezăm la masă și pauzele dintre mese.

Masa de PaștiFoto: Mallivan | Dreamstime.com

Tradițional vorbind, masa de Paști este despre miel și ou, spune Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

100 de grame de carne de miel pe zi este suficientă

La proțap sau la cuptor, în borș sau în drob, carnea de miel, vedeta acestei sărbători, este o prezență delicioasă.

Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandată, întrucât ea conține o cantitate mare de proteine, vitamine și microelemente.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională / Foto: HotNews.ro

De exemplu, într-o portie de 100 de grame de carne de miel ne sunt furnizate urmatoarele substanțe nutritive, exprimate și in procente, ce reprezintă doza zilnică recomandată unei persoane adulte sănătoase:

La fel, și despre ouă putem vorbi ca despre niște adevărate complexe energetice naturale, care trebuie consumate totuși cu măsura. Din analiza unui ou de marime medie – de 60 de grame – rezultă 33,4 grame de albuș și 16,6 grame de gălbenuș, care au următoarea compoziție:

După cum se vede, două dintre cele mai consumate alimente din această perioadă – carnea de miel și ouăle – furnizeaza o serie de nutrienți necesari bunei functionări a organismului, însă trebuie asociate cu multe legume de sezon, preparate în abur sau, cel mai indicat, crude.

Pauză de o oră între felurile de mâncare

Bucătăria românească oferă o mare varietate de preparate tradiționale, care se regăsesc în aceeași zi, pe aceeași masă.

Avem multe feluri de preparate tradiționale pascale și, de aceea, este important să eșalonăm meniul de Paști pe mese distanțate în timp la cel puțin o oră. În acest fel, riscul indigestiei va fi diminuat.

„Avem carne, drob, borș de carne, friptură și bineînțeles multe glucide gustoase, adică avem cozonac, pască și mai ales alcool, care este, la fel, o glucidă. Dacă vorbim despre managementul mesei tradiționale de Paști, atunci, mai ales dacă s-a ținut post, pentru a nu ne trezi cu starea de sănătate alterată – iar lucrurile se pot întâmpla și în timp, adică o criză digestivă poate apărea și mai târziu, nu neapărat în ziua de Paști – trebuie să controlăm foarte bine ce mâncăm și mai ales în ce combinații.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns