Mici note de călătorie care arată diferențele de prețuri dintre București și Bruxelles

Via: rfi.ro

Publicitate

Una dintre temele care apar constant în atenția publicului și produce vii dezbateri este cea a comparației de prețuri dintre România și unele state europene. Percepția subiectivă și uneori neinformată a publicului autohton este aceea că, în România, prețurile sunt egale sau mai mari decât cele din țările occidentale.

Statistica europeană contrazice flagrant observațiile subiective, în sensul că studiile realizate la nivelul Uniunii Europene arată că, la majoritatea categoriilor de produse, România are printre cele mai mici prețuri, fiind aproape doar de Bulgaria, Ungaria, Croația sau chiar Polonia.

M-am aflat câteva zile la Bruxelles, o revenire după câțiva ani buni, și inevitabil micile întâmplări și cheltuieli zilnice m-au împins să fac propria comparație, evident subiectivă, între prețurile și tarifele de la Bruxelles și cele din România.

Să începem cu sectorul comercial de oraș. Și la București, și la Bruxelles, sunt magazine de proximitate, deschise de marile rețele comerciale. La Bruxelles, clasica pâine-baghetă franco-belgiană costă rotunjit un euro, o apă plată de jumătate de litru o poți găsi tot cu un euro, iar o băutură răcoritoare cunoscută ajunge la 2,50 euro. Până acum, totul este aproape dublu, ca prețuri, față de cele din România.

Am mai reținut un pachet de jambon ambalat, câteva felii, care costă 4,80 euro, adică 24 lei, ceea ce mi s-a părut mult față de România, o caserolă cu brânză produsă după rețetele belgiene vechi, mânăstirești, la un preț de 4 euro și o bere bine promovată în Belgia care costă 3 euro. Deci, 15 lei. În București, o doză de bere o poți cumpăra, dintr-un magazin aparținând unor mari rețele comerciale, la jumătate de preț față de Bruxelles.

Este clar că inflația se vede și în Belgia. În urmă cu șase-șapte ani, aceeași bere, din același magazin din Bruxelles, o cumpăram la jumătate din prețul de astăzi. Dar, atunci, rata inflației era în Belgia de aproape 2%, dar între timp, în urmă cu doi ani, de exemplu, ajunsese la un nivel de patru ori mai mare. Prețul berii nu ar trebui ignorat. De altfel, statistica oficială belgiană arată că în ultimele șase luni, prețul berii a urcat cu aproape 16%.

Este adevărat că nu am ajuns la supermarketurile de lângă oraș, acolo unde prețurile sunt mai mici, dar comparația între magazinele de cartier rămâne valabilă.

În topul scumpirilor statistice, în Belgia, în ultimele șase luni, se află fructele de mare proaspete, plus 44%, și uleiul de măsline, o creștere 31,3%. Cu toate aceste scumpiri, multe dintre restaurantele și terasele din zona centrală a capitalei europene afișează meniuri care au drept cap de afiș fructele de mare.

A propos de costul meselor la restaurant, am două exemple: 80 de euro, pentru trei persoane, și 30 de euro, pentru două persoane, cu meniuri cumpătate, în niciun caz cu fructe de mare sau cu vin franțuzesc. Cu siguranță, la acest capitol, comparația cu Bucureștiul este dificil de făcut, pentru că oferta locală este diversă ca prețuri și calitate.

Însă, statistica belgiană arată că alimentele și băuturile alcoolice sau nealcoolice au avut cea mai mare contribuție la creșterea inflației.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns