Mizele vizitei lui Xi Jinping în trei state europene. Prima oprire, Franța

Via: hotnews.ro

​Xi Jinping vizitează continentul european pentru prima dată în ultimii cinci ani într-un turneu de șase zile cu opriri programate în Franța, Ungaria și Serbia. Evitarea unei confruntări economice majore cu Uniunea Europeană, inclusiv prin eliminarea amenințărilor tarifare, întărirea colaborării cu două state europene care au relații tensionate cu Bruxellesul și NATO, precum și păstrarea imaginii de mediator în privința războiului din Ucraina în contextul în care tot mai multe state europene acuză Beijingul că sprijină Moscova, se numără printre obiectivele vizitei președintelui chinez, potrivit unor analize făcute de presa internațională.

Xi Jinping, altături de Emmanuel Macron în prima oprire a turneului europeanFoto: CYRIL MOREAU / Bestimage / Profimedia

CNN amintește contextul geopolitic tensionat în care Xi Jinping a aterizat duminică în Franța. Numai în ultimele săptămâni, Uniunea Europeană a lansat anchete comerciale privind furnizorii de turbine eoliene din China și achiziționarea de echipamente medicale și a percheziționat birourile producătorului chinez de echipamente de securitate Nuctech, ca parte a unei investigații privind subvențiile. În ultimele zile, Germania și Regatul Unit au arestat sau au pus sub acuzare cel puțin șase persoane pentru presupus spionaj și infracțiuni conexe legate de China.

Iar în martie, Italia a părăsit oficial programul „Centură și Drum”, lăsând inițiativa chineză fără singura sa țară membră a G7, un gest perceput ca o lovitură pentru China și liderul său.

În spatele acestor evoluții se află tot mai multe nemulțumiri economice care pregătesc UE pentru o potențială confruntare comercială majoră cu China, precum și suspiciuni în creștere cu privire la ambițiile și influența globală ale Beijingului, determinate de adâncirea legăturilor Chinei cu Rusia.

„China este văzută din ce în ce mai mult ca o amenințare cu mai multe fațete în multe capitale europene. Dar există diviziuni în Europa cu privire la cât de repede și de departe trebuie să mergem în abordarea preocupărilor legate de China, atât în sfera economică, cât și în cea de securitate”, a declarat Noah Barkin, un cercetător la German Marshall Fund din Statele Unite și un observator atent al relațiilor dintre UE și China.

Beijingul este dornic să atenueze eforturile Europei de a aborda presupusele distorsiuni comerciale, care ar veni într-un moment nefavorabil pentru economia sa în declin. De asemenea, vrea să se asigure că Europa nu se apropie mai mult de SUA, mai ales pe fondul incertitudinii cu privire la rezultatul viitoarelor alegeri din SUA.

Îmbunătățiri majore în relația cu cei mai duri critici ai Chinei vor fi greu de obținut, dacă Xi nu este gata să facă concesii surpriză. Iar călătoria ar putea servi în schimb la evidențierea diviziunilor – nu numai între Europa și China – ci și pe cele din interiorul Europa care ar putea juca în favoarea Chinei, spun analiștii.

Ce speră China de la turneul european

Lin Jian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că vizita lui Xi va „oferi stabilitate în dezvoltarea relațiilor dintre China și Europa și va aduce noi contribuții la pacea și stabilitatea în lume”.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns