Modificări privind taxarea în UE, favorabile României – cu o condiție…

Via: rfi.ro

Din 1 ianuarie a intrat în vigoare pe teritoriul Uniunii Europene regulile privind impozitarea minimă efectivă de 15 % pentru întreprinderile multinaționale care își desfășoară activitatea în statele membre.

Normele se vor aplica grupurilor multinaționale și companiilor naționale de mari dimensiuni din UE, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane EUR pe an.

Directiva prevede aplicarea unui „impozit suplimentar” datorat într-o anumită țară în cazul în care o filială nu este supusă cotei de 15% în jurisdicția în care își are firma mamă. Astfel, se încearcă stoparea fenomenului de exportare a profiturilor în vederea reducerii impozitelor datorate într-un stat sau altul.

Îndelung negociate la nivelul UE, normele se așteaptă să reducă lupta dintre țări pentru a-și reduce ratele impozitului pe profit spre a atrage investiții. Aceasta dă deja rezultate, o serie de jurisdicții cu impozit zero anunțând introducerea unui impozit pe profit pentru societățile care intră în domeniul de aplicare.

De asemenea, tot de la 1 ianuarie au intrat în vigoare noi norme privind transparența, în vederea combaterii fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA) – ceea ce Comisia Europeană numește ”o directivă istorică”.

Noile norme vor oferi administrațiilor fiscale ale statelor membre UE informații care le vor permite să detecteze mai ușor fraudele în domeniul TVA, cu un accent deosebit pe comerțul electronic, un sector foarte predispus la neconformități și fraude de acest gen.

Potrivit unui comunicat al Executivului de la Bruxelles, noile norme vor juca un rol esențial în combaterea fraudei în domeniul TVA, care provoacă guvernelor din UE pierderi anuale de venituri în valoare de miliarde de euro.

”Prin valorificarea informațiilor colectate de prestatorii de servicii de plată, cum ar fi băncile și societățile de carduri de credit, specialiștii antifraudă din statele membre vor fi în măsură să identifice și să combată mai ușor și cu mai multă precizie comportamentul fraudulos din sectorul comerțului electronic”, spune Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie.

O astfel de directivă ar trebui să ajute România care, potrivit datelor Comisiei, înregistrează un deficit de încasare a TVA de 9 miliarde de euro anual. De asemenea, normele privind impozitarea minimă a multinaționalelor ar trebui să ajute România să încaseze mai multe fonduri la buget.

Cu o condiție: ca autoritățile să știe și să aibă voința de a transpune în mod corect directivele în legislația românească. Dar, cel puțin, un lucru știm: începând cu 2024, mingea este în terenul guvernanților și legislatorilor de la București.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns