Nadia Comăneci sau gangsterul „Rechinul”? – La ce se gândesc mexicanii când aud de România, după ce bandele noastre le-au...

Via: hotnews.ro

Fără voia ei, România a ajuns cunoscută în Mexic prin rețelele infracționale românești din această țară. Fie că e vorba despre falsificatorii de carduri sau de cei care trafichează mii de români peste zidul care separă Mexic de SUA, bandele compuse din români au fost o realitate surprinzătoare, relatează pentru HotNews.ro mai mulți jurnaliști din Mexic.

CancunFoto: Jonathan Ross | Dreamstime.com

În vara anului 2020, în presa mexicană făcea vâlvă o investigație amplă, la care au participat și jurnaliștii români de la RISE Project, care scoatea la iveală un fapt tulburător: încă din 2014, mulți turiști din toată lumea care călătoreau în Mexic fuseseră ușurați de miliarde de dolari.

Furturile au loc prin intermediul unei tehnologii de ultimă generație prin care le erau clonate cardurile de credit și de debit atunci când scoteau bani din bancomate. Iar pe ruta lor apar bande de români.

Clonarea de carduri

Cabo San Lucas, o stațiune situată în sudul peninsulei Baja California, împreună cu orașe cheie de-a lungul Rivierei Maya, precum Cancún, Playa del Carmen și Cozumel, au fost principalele puncte de operare unde liderul grupului, un român din Craiova, cunoscut drept „Rechinul”, și-a continuat afacerile ilegale încă trei ani și jumătate după publicarea investigației.

Publicațiile mexicane continuă să dezbată subiectul grupării de infractori români până în zilele noastre, cel mai recent exemplu fiind o serie de mini-documentare video realizate de Milenio, una dintre principalele publicații naționale.

Clonarea de carduri este o infracțiune informatică cu tradiție în rândul infractorilor români. Încă din anii 2000 au ieșit la iveală primele investigații jurnalistice și criminale despre grupuri infracționale care operau în România și în străinătate, de multe ori cu aparatură cumpărată de pe internet și cu beneficii de sute de mii de euro.

Florian Tudor, zis Rechinul, a pus bazele unei rețele infracționale în Mexic. Foto: Captura video

Informațiile despre bandele românești au dus însă și la comportamentele abuzive față de turiștii din România din partea autorităților mexicane.

Potrivit datelor MAE, până la sfârșitului anului 2022, autoritățile mexicane din aeroporturi au respins intrarea în țară a aproximativ 4000 de români, în multe cazuri acestora confiscându-li-se telefoanele, pașapoartele și cardurile. Mii de români continuă să plece în vacanță în Mexic, chiar dacă pe Facebook există încă activ un grup numit „Români reținuți în Cancun, Mexic”, în care turiștii postează informații și cer sfaturi.

La aproape doi ani de la scandalurile din 2022, HotNews.ro a stat de vorbă cu mai mulți jurnaliști din Mexic pentru a afla cum au modelat aceste evenimente percepția oamenilor obișnuiți din această țară față de români.

Citește și: „Rechinul”, capul mafiei române din Mexic, trimis în judecată pentru omor şi şantaj
Alejandro Almazán, jurnalist colaborator cu grupul Milenio: „Mexicanii sunt primitori cu străinii, până când aceștia se hotărăsc să se mute aici”

Alejandro spune că, din punctul lui de vedere, vremurile pe care le trăim condamnă la stereotipuri. De exemplu, în Mexic, arabii, românii, est-europenii, în general, sunt asociați, adesea, cu terorismul.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns