Citiți continuarea
Noua maternitate a Spitalului Județean Timișoara va avea o secție ATI, săli de naștere și camere de gardă, precum și compartimente de prematuri, fertilizare in vitro, obstetrică patologică, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și de spitalizare de zi. La fiecare etaj sunt spații pentru însoțitori și vizitatori. La ultimul etaj sunt compartimentul de terapie intensivă și blocul operator.
Vechea maternitate Bega a Spitalului Județean Timișoara a funcționat până acum într-o clădire construită în 1920 și nu mai făcea față cerințelor secolului XXI. Primele discuții despre ridicarea noului spital au fost purtate în urmă cu opt ani. Imobilul actual a fost recepționat în martie. Abia acum, după cinci luni, au fost obținut toate avizele și autorizațiile fără de care o astfel de unitate sanitară nu poate fi dată în folosință.
„Să facă coadă aici la înscriere”
Inaugurarea, cu tradiționala tăiere de panglică, s-a făcut în prezența autorităților locale și județene, a medicilor, a profesorilor de la universitatea de medicină și a mitropolitului Banatului.
„Maternitatea asta oferă condiții pentru gravidele sănătoase, să nască în cele mai bune condiții, hoteliere, de modernitate, de curățenie, dar oferă în plus o securitate, siguranța maximă, ceea ce preocupă pe orice mamă când naște într-un spital care nu are de toate ca nivel. Și ce fac dacă se întâmplă ceva și știe că trebuie să vină la spitalul public. El vrem să fie acum nu doar un spital de primă necesitate la necaz, ci o primă opțiune a oamenilor, a femeilor, o primă opțiune care să facă coadă aici la înscrieri și să ajungem să gândim chiar o dezvoltare a acestei maternități”, a declarat medicul Dorel Săndesc, directorul Spitalului Județean.
„Dăm pe panseluțe atât în fiecare an”
La inaugurare a fost și președintele ales al CJ Timiș, Alfred Simonis, care își va prelua mandatul peste aproximativ două luni și jumătate.
Potrivit acestuia, instituțiile publice ar trebui să-și calculeze mai bine prioritățile, când vine vorba de bani: „O investiție care a costat 14 milioane de euro, plus dotări, deci spre 20 de milioane de euro. Cred că dăm pe panseluțe în fiecare an banii ăștia. Cred că îi cheltuim pe panseluțe și e foarte important de spus faptul că această finanțare este finanțare europeană, nu din bani guvernamentali. Cu alte cuvinte, acest oraș, acest județ, acest oraș, acest motor economic atât de important al României care contribuie cu sume record în fiecare an, de 34 de ani, reușește să facă o investiție care e una de anvergură, care trebuie apreciată și nici într-un fel nu vreau să minimalizez eforturile celor care au fost implicați în derulare acestui proiect și implementarea lui, dar totuși costă cât costă panseluțele în municipiul Timișoara într-un an”.