O campanie de strângere de alimente are loc în acest weekend în 8 orașe din țară

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Campania mobilizează de fiecare dată mii de voluntari și sute de organizații partenere, uniți de misiunea de a-i sprijini persoanele vulnerabile. Ediția de Paște din acest an se va desfășura în 832 de magazine din orașele menționate. Gabriel Sescu, preșetinele Băncii pentru Alimente, trage la RFI un semnal de alarmă referitor la câtă mâncare este risipită. El spune că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 76 de kilograme de mâncare în fiecare an:

“Este a zecea ediție. Inițial am plecat cu o singură rețea de retail. Acum sunt patru rețele care participă la campanie, iar de la o campanie la alta cantitățile au crescut. Dacă anul trecut, înainte de sărbătoarea Paștelui, am reușit să colectăm undeva la 30 de tone de produse, la sfârșitul anului 2023, înainte de sărbătoarea Crăciunului, am colectat 224 de tone de produse la nivel național.”

Rep: Ce alimente vă propuneți să strângeți și ce se întâmplă cu ele după colectare?

Gabriel Sescu: “La campania de vineri, sâmbătă, duminică participă peste 4800 de voluntari la nivel național, pentru că ea se desfășoară în 824 de magazine și tot ceea ce se colectează pleacă către organizațiile beneficiare, organizațiile partenere. În prezent sunt 740 de organizații nonguvernamentale cu care noi colaborăm la nivel național, iar produsele colectate se transformă în pachete cu alimente pentru persoane nevoiașe. Indiferent că discutăm despre vârstnici singuri, cu venituri mici sau familii numeroase sau familii monoparentale, mame cu doi sau trei copii.”

Rep: Se apropie sărbătorile de Paște. Mulți au tendința să cumpere impulsiv mâncare. Ce tip de alimente se aruncă cel mai mult în această perioadă?

Gabriel Sescu: „Noi, în cadrul colectelor, încercăm să strângem produse care au un regim liber. Nu sunt produse alimentare care se depozitează, să spunem, în frigider, adică zahăr, ulei, făină, orez, conserve de legume, conserve de fructe, produse de patiserie, biscuiți, eugenii, napolitane, croissante. Iar dacă e să vedem ce se aruncă mai mult de sărbători, aici intră mâncărurile gătite. Adică e o lipsă de atenție raportată la câte persoane vor putea mânca din ceea ce se gătește, pentru că familia tradițională nu mai e la fel de numeroasă ca acum 30 de ani. Iar dacă noi gătim în continuare toate produsele, să spunem, specifice sărbătorii de Paști ori gătim în continuare oale întregi de sarmale și tăvi cu friptură, e clar că acea mâncare gătită n-o să aibă cine să o consume în familie și riscă să fie aruncată.”

Rep: Aveți o statistică referitoare la câtă mâncare aruncă românii în medie în fiecare lună și cum se întâmplă în alte țări europene ?

Gabriel Sescu: „Astăzi, în 2024, când există rețea de magazine și se găsesc produse mult mai ușor decât acum 30 de ani, e clar că noi trebuie să fim cei care suntem mai atenți atunci când achiziționăm produse, pentru că le putem găsi și peste trei zile și peste o săptămână. Nu trebuie să luăm cantități foarte mari. Noi spunem că în România, unde nu există un studiu clar legat de risipă, se aruncă în medie undeva la 76 de kilograme de fiecare persoană într un an de zile.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns