O inovație care ar putea relansa industria franceză a orologeriei (reportaj)

Via: rfi.ro

,,Este o premieră mondială, un punct de cotitură tehnologică”, spunea Jean-Baptiste Carnet, co-CEO al SilMach (de la Silicium Machinery), la lansarea de la începutul acestei luni a ceasului supranumit TheTimeChanger.

În inima istorică a industriei franceze de ceasornicărie, compania și-a amenajat situl de producție a micromotorului din siliciu, în care se intră cu mari precauții de igienă pentru a evita ca praful să se depună pe mecanismele de precizie.

SilMach, un start-up înființat în 2003, a dezvoltat de atunci tehnologii de ultimă oră utilizate în medicină, apărare, transporturi și infrastructură, cum ar fi nanodronele și senzorii care controlează electronic rezistența la impact a trenurilor de aterizare.

În centrul tehnologiei sale se află siliciul, un metaloid care se găsește într-un sfert din scoarța terestră și materialul dominant al erei digitale, prin intermediul semiconductorilor.

Din 2018, SilMach a investit peste 5 milioane de euro într-un nou proiect: un motor de ceas din silicon remarcabil prin dimensiunile sale reduse în comparație cu motorul Lavet, utilizat masiv de industria ceasului de zeci de ani.

,,Motorul nostru este mai compact: permite fie să se producă ceasuri mai mici, ceea ce poate fi interesant pentru anumite segmente, cum ar fi ceasurile de damă, fie să se păstreze un ceas cu același diametru, dar în care să se poată introduce mai multă tehnologie”, explică dl. Carnet.

Autonomie de un deceniu

Compania, care își descrie ceasul ca fiind ,,revoluționar”, subliniază precizia și sobrietatea acestuia: SilMach susține că autonomia sa poate depăși 10 ani.

Un alt avantaj este că siliciul este insensibil la câmpurile magnetice, care pot perturba funcționarea ceasurilor convenționale.

Dar pentru companie, obiectivul principal este de a echipa cât mai multe ceasuri, vânzând motorul său ceasornicarilor din întreaga lume.

,,Cu o echipă formată din câțiva tehnicieni și câțiva operatori, putem produce rapid milioane de unități”, spune dl Carnet.

În timp ce majoritatea ceasurilor vândute în prezent sunt înșurubate manual în țările cu costuri reduse, SilMach susține că micromotorul său poate fi introdus automat într-un ceas.

,,Scopul tehnologiei este de a permite clienților noștri din domeniul ceasornicăriei să repatrieze producția, de ce nu în Franța, în Statele Unite sau oriunde în lume”, spune dl Carnet.

Prețuri și cantități

Însă acest pariu va trebui să depășească obstacole comerciale și tehnologice.

Potrivit lui Jean-Jacques Weber, președintele Federației Franceze de Orologerie, siliciul ,,este o tehnologie foarte frumoasă… Dar trebuie totuși să fie transformată într-un ceas care să funcționeze și la un preț acceptabil”, avertizează el, judecând ,,posibilitățile de dezvoltare ale acestei întreprinderi ca fiind limitate, dacă nu chiar inexistente”.

În ceea ce privește funcționarea, dl Carnet recunoaște că ,,rata de rebuturi este încă ridicată”.

În ceea ce privește prețul, ceasul este vândut la 1.850 de euro pentru o ediție limitată, cu doar 1.088 de unități oferite primilor clienți.

În segmentul high-end, ,,un ceas fie este fabricat în Elveția, fie nu este, cu foarte puține excepții”, spune Oliver Müller, expert în ceasornicărie la LuxeConsult din Elveția.

Pentru a avea succes în industria ceasornicăriei, este nevoie de ,,prețuri foarte mici, pe care le poți obține doar prin fabricarea în volume mari”, subliniază el.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns